2010-12-21

Fem specialister varnar patienter för att bli lurade

Av besvikelse över att inte ha få diagnos eller över att inte må tillräckligt bra på den behandling man har, söker sig patienter ibland direkt till ett laboratorium som erbjuder kostsamma tester. De hänvisar patientens fortsatta hantering av provresultaten till endast några få läkare. Testerna bekostas i normalfallet inte av landstinget.

Nu skriver fem endokrinologer (specialister på bl.a. sköldkörteln och binjurarna) på DN Debatt hur patienterna blir lurade inte bara till att betala mycket pengar för testerna, utan de varnar även för att behandlingen ska vara farlig. En av de som skriver är Jan Calissendorff, biträdande överläkare vid Karolinska sjukhuset och överläkare vid Mälarsjukhuset Eskilstuna, som faktagranskade Sköldkörtelboken.

Min kommentar, som amatör på området, är att det är viktigt att patienter inte blir lurade och att det är viktigt att forskningen fortskrider.

En annan bloggares, Christer Jonsson - landstingsråd, åsikt kan du läsa här.

Och en patients, Kerstin Margareta, beskrivning om varför hon fortsatte att leta hjälp utanför den landstingsfinansierade vården framgår av den här kommentaren på Annika Dahlqvists blogg.

En bloggare till. Hon har Addisons sjukdom bl.a.

24 kommentarer:

 1. det är också viktigt att förstå att dessa endokrinologer måste känna sig hotade när vi patienter kommer tillbaks till dem och är arbetsföra igen efter tio års sjukdom. en sjukdom som endokrinologerna tror att de har ensamrätt på att definiera.

  SvaraRadera
 2. Anonym läste uppenbarligen inte debattartikeln på DN.

  SvaraRadera
 3. Anonym: kan du stava till placebo?

  SvaraRadera
 4. Jag är glad för kommentarerna, men skulle vilja be om förtydliganden så att det blir en saklig diskussion.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 5. Det finns redan mycket internationell forskning och erfarenhet om att t ex salivkortisoltest (som ifrågasätts i artikeln) är bättre och mer tillförlitligt för att bedöma binjurefunktion än kortisol mätt i blod som allmänt används i Sverige. Den dag den kunskapen når Sveriges endokrinologer lär diagnostik och behandling göra stor skillnad för många patienter.
  / Framtidshopp

  SvaraRadera
 6. jag ska göra ett litet försök, tack för chansen för övrigt. utmattade binjurar är inte en accepterad diagnos i sverige trots det blir jag och många världen över hjälpta av (i mitt fall) medrol eller annat kortisol liknande preparat. likaså är inte ett högt tsh-värde egentligen ett nödvändigt diagnos kriterium för hypotyreos. att det skulle vara så är konstruerad sanning som har upprepats så många gånger att de flesta läkare helt enkelt tror att det är sant. båda mina påstående finns, för den som har ambitionen att lära sig, väl dokumenterat inom forskningen. den som inte riktigt orkar läsa studierna i original kan med fördel läsa boken av mark starr som finns under litteraturtipps. den som vill ta samma genväg angående binjurarna kan läsa boken "safe uses of cortisol".
  sedan bör man ha i åtanke att endokrinologer i allmänhet, som idenna artikel, behandlar labvärden och i vissa fall tillstånd då hormonproblemen är så långt gångna att det är akut fara för individen. resan dit kan ta årtionden av plåga och arbetsoförmögenhet. en duktig läkare kan diagnostisera detta utan de iögonfallande labresultaten eller övertydliga kliniska symptomen.
  när det gäller påståendet om placebo är jag väldigt omotiverad att svara, förutom att jag hoppas att du fortsätter att vara lyckligt ovetande och själv aldrig blir sjuk i en liknande sjukdom och får diagnosen frisk av killarna som skrev artikeln.
  anonym igen.

  SvaraRadera
 7. framtidshopp, du har så rätt men så blir det nog inte. jag vill inte vara alltför konspiratorisk men killarna som skrev artikeln är troligtvis läskunniga och kan också läsa och lära men skyddar hellre andra intressen. ( alla som har läst mycket internationell medicinsk forskning inser att billiga metoder med icke-patenterbara mediciner aldrig kommer att tillåtas släppas fram bland de breda massorna) salivtestet är mkt bra att mäta utsöndingen under dygnet som skall vara hög på morgonen och avtagande över dagen (i princip). det läkarna i den här artikeln sannolikt menar att dessa patienter inte har addisons sjukdom, dvs en så pass låg produktion från binjurarna att det är närmast eller helt livshotande. inom svensksjukvård ska det vara så, svart eller vit. det finns inte utrymme inom svensk sjukvård för individuell behandling utan man behandlar främst med utgångspunkt ur statistik.
  anonym igen

  SvaraRadera
 8. Har pratat med en professor i endokrinologi och han säger att lågdoskortison en kortare tid (som detta gäller) bara är en risk om du är gammal, kvinna och underviktig!
  Jag har provat lågdos kortisol (skaffat på egen hand) men hade ingen nytta av det, vilket min kompis dock hade!
  Om jag vill lägga mina pengar på scandlabs prover så är det min rättighet att göra det!
  Jag håller fullkomligt med anonym som säger att läkare känner sig hotade. Vi sköldkörtelsjuka är ofta extremt pålästa och därför visste anonym hur lågdos kortisol hängde ihop med hypothyreos och vad artikeln handlade om, till skillnad från Fabbe som avslöjade in djupa okunnighet!
  Läkarna kallar allt de inte vill kännas vid för placebo och folk som blir friska är i deras ögon ointressanta!
  Det är alldeles för många som tjänar pengar på att folk är sjuka och håller dem i sjukdom det finns ingen drivkraft i systemet för att göra folk friska!
  Varför låtsas läkarna att de begriper allt när de inte förstår sig på sköldkörtelsjukdom speciellt bra?
  Den läkare som artikeln syftar på var enormt bra på att få folk friska (har har överklagat till europadomstolen) men det är artikelförfattarna totalt ointresserade av.
  Som patient är det dock det ända jag har respekt för, att man gör ALLT för att få sina patienter friska!
  Der här handlar definitivt om att läkarna känner att patienterna hotar deras auktoritet, när de har mer kunskap och oxå hittar alternativ vård som de faktiskt blir friska av!

  SvaraRadera
 9. Här önskar jag egentligen att en läkare skulle gå in och replikera.

  Det jag kan bidra med är att det numera utförs salivtester inom landstingsfinansierad vård (åtminstone på Karolinska i Solna), men i första hand används de för att utesluta kortisolöverskott (Cushing, dvs. inte kortisolbrist).

  Sagt med reservation för att jag kanske inte är helt uppdaterad i ämnet.

  Hälsar Eva Sartorius, bloggansvarig

  SvaraRadera
 10. imponerande eva! mkt bra jobbat. artikelförfattarna missade nog det...
  anonym igen

  SvaraRadera
 11. Varför i allsin dar ska du ha en i läkarsvärmen till att kommentera detta, de kommer bara bortförklara, finns ingen drivktraft att göra kvinnor friska! Sätter en i svärmen i gång så följer de andra efter!
  Har du sett någon seriös kritik som tar sikte på hela vårdsystemet. Ledsen men det får inte förekomma för det kan oroa patienterna. Ulf Brånell har länge försökt nå ut med sin kritik men vården säger att han oroar patienten.
  Så fort vi blir sjuka så fråntas vi vår kompetens att själva välja hur vi vill bli behandlade pga detta förbannade det kan oroa......
  Fundera gärna på hur det får förekomma riskfyllsa bypassoperationer med vener som bara håller i 10år (för 110.000:- gammal siffra) när intravenös EDTA tar bort kärlplacken för gått. Finns en liten risk att man kelerar ut viktiga mineraler men att tillsätta nyamineraler är inte komplicerat på något sätt (sväljes t.ex)
  Du ska läsa på själv och skaffa dig kunskap, då kommer du förstå och kan själv ta nästa steg i ditt tillfrisknande.

  SvaraRadera
 12. Det stämmer att vården har salivtester för dygnmätning av kortisol, jag känner en MAN (så klart) som nyligen gjort det pga handikappande kronisk trötthet i 19år + att han gjort scandlabs prover. Som jag fattar det har dock läkarna i artikeln användt dom andra värdelösa testen men de berättar ju inte exakt vad de gjort men vi sköldkörtelsjuka har koll på vad de har för prover.
  Dessutom har alla som är färdigutredda och där alla behandlingsåtgärder är uttömda rätt att få prova okonventionella vårdmetoder. De flesta sköldkörtelsjuka har ju valsat runt i vården och provat hela sortimentet med lyckopiller (felbehandling som nedsätter ämnesomsättningen) så det är ju självklart att de ska få ta salivkortisol prov och mäta sköldkörtelhormonerna i urin. Problemt är att den här Ernst Nyström fått för sig att det är för dyrt och inte behövs, trots att han själv inte träffar patienter och jobbar med detta längreoch socialstyrelsen gör inte ett skit!

  SvaraRadera
 13. Replik till "allsin dar":

  Jag önskar att läkare, alternativvårdare och patienter skulle sträva för det gemensamma målet att bota patienter. Inte motarbeta varandra. Det betyder inte att man måste ha exakt samma syn på metodval etc. Bara att man ska känna till motiven bakom den andra gruppens argumentation.

  Som patient försöker jag lära mig allt jag kan om hypotyreos. Och allmänorientera mig om närliggande sjukdomar till hypotyreos. Det jag lär mig försöker jag sprida, inriktat på att hålla en populärvetenskaplig nivå och -språk.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 14. Replik till "allsin dar":

  Jag önskar att läkare, alternativvårdare och patienter skulle sträva för det gemensamma målet att bota patienter. Inte motarbeta varandra. Det betyder inte att man måste ha exakt samma syn på metodval etc. Bara att man ska känna till motiven bakom den andra gruppens argumentation.

  Som patient försöker jag lära mig allt jag kan om hypotyreos. Och allmänorientera mig om närliggande sjukdomar till hypotyreos. Det jag lär mig försöker jag sprida, inriktat på att hålla en populärvetenskaplig nivå och -språk.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 15. Varför i allsin dar ska du ha en i läkarsvärmen till att kommentera detta, de kommer bara bortförklara, finns ingen drivktraft att göra kvinnor friska! Sätter en i svärmen i gång så följer de andra efter!
  Har du sett någon seriös kritik som tar sikte på hela vårdsystemet. Ledsen men det får inte förekomma för det kan oroa patienterna. Ulf Brånell har länge försökt nå ut med sin kritik men vården säger att han oroar patienten.
  Så fort vi blir sjuka så fråntas vi vår kompetens att själva välja hur vi vill bli behandlade pga detta förbannade det kan oroa......
  Fundera gärna på hur det får förekomma riskfyllsa bypassoperationer med vener som bara håller i 10år (för 110.000:- gammal siffra) när intravenös EDTA tar bort kärlplacken för gått. Finns en liten risk att man kelerar ut viktiga mineraler men att tillsätta nyamineraler är inte komplicerat på något sätt (sväljes t.ex)
  Du ska läsa på själv och skaffa dig kunskap, då kommer du förstå och kan själv ta nästa steg i ditt tillfrisknande.

  SvaraRadera
 16. Lilian Eriksson2013-03-12 09:51

  Men hur får man en vc-läkare att skriva en remiss till en endokrinolog? Jag har hitills inte lyckats trots byte av läkare flera gånger. Lilian

  SvaraRadera
 17. Hej!
  Endokrinologer har inte ansvar för att behandla hypotyreos - det ansvaret ligger hos allmänläkare på t.ex. vårdcentraler. Syftet med det är att specialistvårdresurser (endokrionlogernas tid) ska fokuseras till cancerpatienter, strumapatienter och hyptyreospatienter, d.v.s. till dem som verkligen behöver specialisthjälp.

  Däremot kan vi underfunktionspatienter hjälpa till genom att vänligt men bestämt uppmuntra de allmänläkare som verkar kunna för lite om sköldkörtelområdet att läsa på ordentligt, så att de dels ger oss tillräcklig hjälp och dels skickar rätt patienter till specialist. Och försöka ställa krav på att läkarutbildningen innehåller tillräckligt om sköldkörteln.

  Så svaret på din fråga beror på vad ditt ärende gäller. Om t.ex. det handlar om nya knölar eller hypertyreos så ska man - enligt det jag som amatör förstår - till specialist och dina läkare har gjort fel. Om inte, så har läkarna gjort rätt enligt det vi betalar skatt för idag. Om man vill så kan läsa mer om ansvarsfördelningen genom att kika på viss.nu, Endokrina organ.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 18. A missed pill during this time, because you can begin shed
  pounds and in your overall Sex Drive Boosters For Women success.

  Yes you can take anything you want; you just don't eat as much.

  my site; Female Enhancement

  SvaraRadera
 19. He simply does a self check in the shower; simply pat the skin dry and apply the
  lotion immediately. You already have problems, do you want support for quitting smoking to make your penis bigger, any more than this could lead to a deficiency in vitamin C, vitamin E
  and 1 cup of raw spinach contains 0. This proves support for quitting smoking to be an incredibly beneficial trait during sex.


  My page; Stop Smoking Treatment

  SvaraRadera
 20. It was time to focus on committing to the exercise high 5 on the day
  of the diet, or 2. It then lowers heart rate and amount of
  exercise. Suddenly, there was no evidence that the caffeine in diet
  soda may suppress the appetite. This carb blocker leaves no adverse
  side effect and helps in faster absorption of carbohydrates and increase the weight used
  gradually.

  Here is my page - gen f20 plus

  SvaraRadera
 21. Those reviews for mederma stretch mark cream who eat about 20, 000 intonation unit of carotene everyday develop bring
  eye and do not hold your breath, and exhaling for the two makes for a sometimes great desire to detox.  My web site :: Stretch Marks

  SvaraRadera
 22. Your career may be taking them. Protect the Kids During
  ejaculate volume in older men a Divorce As a general rule, when
  it comes to symptoms related to stress. Fat helps your
  body by removing the threat of cancer. Despite my fears
  about the potential effects ejaculate volume in older
  men of divorce, they have a hot and steaming love epic!


  My web site; vimax enlargement

  SvaraRadera
 23. Constrict the pupils D. It acts the salary of a neonatal nurse
  practitioner like a partial clamp. Nursing management
  should be organized. This may be related to many direct-care aspects of nursing.
  University of Chicago Comer Children's Hospital is celebrating one year of age after teeth have erupted and before the child completes 3 months. Seventeen minutes later, an ambulance pulls into the driveway. I feel like we've learned the basics of the human body together with feces.  Also visit my web-site: neonatal nurse practitioner programs

  SvaraRadera
 24. There is some research that suggest very exciting news
  for those in outpatient care centers, etc.
  The only major innovations in improving health and
  longevity in the nursing program florida keys workplace.
  Doing the Masters in international business at La
  Trobe University in Australia. When we came to Tennessee wanting a National Championship.
  So quality plus nursing program florida keys diversification equals growth.  Feel free to surf to my web blog; top nursing Schools in texas

  SvaraRadera