2011-01-02

Bra att man snart kan få se sina provsvar via nätet

"Nu går det att läsa sin journal på nätet" berättar Sveriges Radio (SR) och senare citerades detta bl.a. i Dagens Nyheter och SVT. Två vårdcentraler i Linköping är först ut, enligt SR.
Av beskrivningen framgår det att man ska få tillgång till sina egna provsvar. Det är mycket bra, anser jag. 

Genom att få tillgång till de egna provsvaren kan de patienter som vill, föra en bättre  dialog med sin läkare om optimal behandling än vad som många gånger är fallet idag. Patienter verkar, som det nu är, ibland ha svårigheter med att få tillgång till sina provsvar. Och då är likabehandling via internet toppen! 

Skönt för patienten att slippa fråga och skönt för vårdcentralen att slippa administrera papperet.

8 kommentarer:

 1. KANON!!! tycker alla fall jag
  Marie i Blekinge

  SvaraRadera
 2. Mycket bra tycker jag också och är just nu lite extra tacksam över att bo i Linköping. :)

  SvaraRadera
 3. Hejsan,

  Jag har en fråga kring det här med kalcium, järn och Levaxin.

  Jag tar alltid min tablett på morgonen, strax innan frukost. Tidigare hade jag mjölk i kaffet och ost på mackan, men har slutat med det nu eftersom maten innehåller kalcium. Istället äter jag havregrynsgröt med mosad banan och har havredryck i kaffet istället för mjölk. Nu råkade jag se att havregryn innehåller järn, tror du att det har någon betydelse för Levaxinets verkan?

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 4. jag tog alltid mjölk till frukost förut å mjölk i kaffet *slutat* MEN sen sa apoteket att man ej ska svälja Levaxin med mjölk... hade jag ingen aning om...
  Så nu har jag lagt ner mjölken helt på morgonen... saknar den inte heller va ju mer för man hade små barn då kanske...

  SvaraRadera
 5. Hej båda,

  Läkarna rekommenderar att man tar Levaxinet (minst) en halvtimme innan frukost. Det är för att undvika att effekten från en dos skiljer sig åt, beroende på vad man äter för frukost.

  Det är den säkraste vägen. Och alldeles särskilt viktigt om man har oförklarligt skiftande provsvar.

  Men en apotekare (farmaceupt) som jag talade med sa att man egentligen endast har påvisat att det är KOSTTILLSKOTT med järn och kalcium som påverkar.

  Och jag vet åtminstone någon läkare som säger att man ändå ställer in dosen i förhållande till sin frukost, givet att man gör (på ett ungefär) likadant varje dag (och inte tar järn eller kalcium då).

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 6. Ja, jag bor inte i Sverige, och har alltid fått mina provsvar via nätet, samma dag, känns jättebra, snabbt och effektivt.

  //Mia

  SvaraRadera
 7. När ska detta börja gälla?

  SvaraRadera
 8. Jag har för mig att det är pilotverksamhet i Östergötland och att man sedan successivt ska införa möjligheten för alla som vill, i hela Sverige. Det kanske går att googla på?

  SvaraRadera