2011-04-27

Hungrig på morgonen eller kvällen - är frågan vid hypotyreosbehandling

Mår hypotyreospatienter bättre av att ta Levaxinet (eller annan T4-behandling) innan läggdags jämfört med att ta det en halvtimme innan frukost? Båda på fastande mage. Den frågan har en ny studie svarat en aning jakande på. Värdena förbättrades, men patienterna i studien rapporterade ingen livskvalitetförbättring. Däremot ville de flesta fortsätta med kvällsbehandling även efter avslutad studie.

Jag är dock lite skeptisk. Kan man inte bara kompensera det bristande upptaget med en flisa till? Antar att forskarna menade att man först skulle ha tom mage, sedan ta medicineringen och sedan sova. Är det verkligen så lätt att sova på helt tom mage? (Eller snarare: med endast en Levaxintablett i magen.)

Alternativet, enligt kommentaren till studien, skulle vara att medicinera en timme innan frukost. Min fundering blir hur det då skulle gå för dem som först lämnar barn i skolan och sedan cyklar en halvtimme till jobbet på morgonen och inte vill krocka på vägen därför att man är hungrig? Pest eller kolera.

Men, det är klart, om man har problem med pendlande TSH, och är så pass sjuk att man inte skulle kunna jobba, så kan det säkert vara värt att utvärdera alla metoder. Jag vet minst en medpatient som ställer klockan på 04.00, tar sin tablett och sedan somnar om. Och tycker att det känns bra.

Levothyroxine ingestion in the evening results in better absoption than ingestion before breakfast

2 kommentarer:

  1. intressant artikel i DM
    http://www.dagensmedicin.se//dagensapotek/nyheter/2011/04/29/fler-benbrott-hos-aldre-ef/index.xml

    SvaraRadera
  2. Tusen tack! Ska genast skriva ett blogginlägg.

    Hälsar Eva

    SvaraRadera