2011-07-08

Hypotyreos en möjlig förklaring till för tidigt klimakterium

På symtomlistan för sjukdomen hypotyreos (sköldkörtelhormonbrist) står förtida klimakterium. Det skulle kunna vara en möjlig förklaring till forskningsresultatet som GP.se skriver om. Av artikeln kan man få intrycket att det skulle vara socialgruppstillhörigheten i sig som skulle påverka när klimakteriet infaller. Jag tänker mig att (även) en annan förklaring skulle kunna vara möjlig; hypotyreos.

Hypotyreos är i den autoimmuna formen ärftligt betingad och sjukdomen, när den förblir obehandlad, påverkar kognitiva förmågor, trötthet, depression m.m. Hjärnans utveckling hos foster påverkas av om mamman har en inte tillräckligt behandlad hypotyreos.

Det är svårt att vara framstående i skolan och på arbetsmarknaden om man har en oupptäckt hypotyreos (eller har påverkats i mammas mage). Och det kanske i genomsnitt dröjer längre tills man söker och får läkarhjälp i lägre socialgrupper?

Därför skulle man kanske kunna tänka sig att det uppstår onda cirklar släktvis som i sin tur över generationerna kan påverka socialgruppstillhörighet?

Dessutom påverkar rökning sköldkörtelfunktionen negativt hos individen över tid, sagt apropå artikelns kommentar om koppling mellan rökning och förtida klimakterium.

3 kommentarer:

 1. Hej. Jag har precis funderingar kring detta, på om det finns ett samband. Jag har hypotyreos efter bortopererad sköldkörtel (mars 2010) och har nyss fått veta att jag kommit in i ett för tidigt klimakterium. Eftersom jag bara är 36 år så vill jag undersöka detta ordentligt så att jag inte opererar bort livmoder och äggstockar i onödan (vi har ärftlig cancer i släkten). Om det finns ett samband och om det finns möjlighet att kicka igång "grejerna" igen genom ytterligare medicinering så vore det bra (vi är tidiga i min familj men 36 är lite väl tidigt och eftersom jag inte har några barn så skulle jag vilja ha några år till på mig att kunna få några, om tillfälle ges). Maila mig gärna.

  Tack för en bra sida!

  SvaraRadera
 2. Eva Sartorius2011-07-08 23:58

  Hej Annica,

  Varmt tack för kommentaren. Din fråga är tyvärr för svår för mig. Att hypotyreos kan leda till för tidigt klimakterium råder det ibga tvivel om, men om det är så i just ditt fall och om det är reversibelt - det vet jag inte.

  Det är viktigt att du får hjälp av en gynekolog som även är bra på sköldkörtelfrågor. Jag hoppas att allt ska ordna sig till det bästa.

  Varma hälsn. Eva

  SvaraRadera
 3. Hej, vilken bra blogg du har!! Jag fick homeopatmedecin mot låg sköldkörtel för ett par år sedan och efter några veckor fick jag helt plötsligt en menstruation fast den varit borta i ca två år!! Tycker det stöder ditt inlägg...

  SvaraRadera