2011-08-30

Ökande sköldkörtelhormonbrist orsak till minskande amning?

Rökning och autoimmun påverkan leder över tiden ofta till sköldkörtelhormonbrist. Hypotyreos får man även av jodbrist.

SVT berättar i en nyhet om att svenska mammors amning minskar. Det är lite konstigt, eftersom blivande föräldrar har allt bättre tillgång till information om amningens betydelse, bl.a genom information i mödravården och på nätet. Min association - med risk för att vara enkelspårig - är därför att den minskade amningen kanske har samband med sköldkörtelfunktionen.

Jag har bestämt för mig (utan att ha googlat på det precis nu) att amningsförmågan påverkas negativt av sköldkörtelhormonbrist. Att ha det kämpigt med amningen och ett missnöjt barn som snabbt blir hungrigt igen, kan säkert påverka många mammor att sluta amma.

Och varför skulle sköldkörtelhormonbristen öka i genomsnitt i samhället? Ja, om autoimmuniteten ökar vet jag inte. Men däremot tror jag mig veta att allt fler äter mer flingsalt och andra icke-joderade saltsorter. Dessutom försöker många låta bli salt. Och jod (som finns som tillskott i vissa saltsorter - som ett enkelt och billigt sätt att få i sig det) behövs för att kroppen ska tillverka tillräckligt mycket sköldkörtelhormon.

Dessutom skadar rökning sköldkörtelfunktionen över tiden. Om rökningen bland gravida ökar, så finns det ett möjligt samband även där.

1 kommentar:

  1. Jag valde att sluta amma min son när han var 6,5 månader just pga min hypotyreos då det var ett rent helvete att vara så trött, låg och frusen etc och inte kunna ställa in medicinen på rätt nivå. Ledsen för det men bättre för mig och barnen att jag var glad och pigg än att hålla fast vid amningen.

    SvaraRadera