2011-10-12

Fördjupad information om hypotyreos behövs

Nydiagnosticerade hypotyreospatienter, och de som överväger graviditet, behöver få mycket bättre och mer fördjupad information om hypotyreos. Behovet av en blogg som denna måste byggas bort!

P.g.a. missförstådda instruktioner till allmän- och mödravården finns det utmattade och deprimerade personer alldeles i onödan, eftersom budskap om hur referensintervall ska tolkas inte når fram. Inte minst allvarligt är det för både foster och föräldrar när hypotyreos hos modern inte behandlas under graviditet. Ansvaret är vårdens, men personer med hypotyreossymtom skulle i ett bättre samarbetsklimat och genom folkupplysning kunna hjälpa till så att rätt behandling sätts in i tid.

Dessutom behöver vården av hypotyreospatienter bli mer inriktad mot hälsa, bl.a. genom att sträva efter optimala sköldkörtelhormonvärden och inte nöja sig med att värden ligger inom referens.

Valfrihet vad gäller behandlingssort skulle vara värd sin eventuella extrakostnad, tror jag.

Orsaken att jag tar upp ovanstående är att jag i dagarna läste om den nya myndigheten Vårdanalys, som ska hjälpa till och säkra patientpersperspektivet.

Här är länk till DN:s artikel.

2 kommentarer:

 1. Caroline Apelgren2011-10-12 10:02

  Får mig att tänka tillbaka på en händelse för snart fem år sedan när jag läser detta inlägg.
  Min hypotyeros upptäcktes för drygt fem år sedan, Blev gravid och fick missfall. Blev gravid snabbt igen, men väldigt orolig för missfall även denna gång. Fick mig en kommentar på mvc, när jag berättade om min sjukdom och min oro, "men du äter väl levaxin?"
  Jo jag åt levaxin, men var väldigt orolig över att ha fel värde och få missfall igen...
  Men nu har vi en son som nyss fyllt fyra år, så det gick vägen :)

  SvaraRadera
 2. Hej Caroline,

  Vad skönt att det gick bra - även om det var jobbigt längs vägen. 

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera