2011-12-20

Hydrokortison till friska ökar risk för diabetes och benskörhet

Tyvärr läser jag nu något nedslående. Forskare har provat vad som händer om man ger unga friska människor tillskott av Prednisolon (hydrokortison). Redan 10 mg Prednisolon dagligen ledde till förhöjd blodsockernivå och benskörhetsmarkörer inom en vecka. En, i sammanhanget, mycket kort tid.

Varför är detta ett problem för hypotyreospatienter? Jo, därför att man ska behandla hypotyreospatienter med Prednisolon (eller hydrokortison) för att hypotyreosbehandlingen ska lyckas om patienten har kortisolbrist. Läkare, patienter och andra är inte överens om hur man på ett enkelt sätt ska skilja agnarna från vetet. Vilka har egentligen kortisolbrist?

Forskarnas slutsats i denna studie pekar på att det är dumt att chansa på en Prednisolonbehandling som inte behövs.

För tydlighets skull vill jag tillägga att man däremot, så vitt jag förstår, är överens om Addisons sjukdom (d.v.s. grav och livshotande kortisolbrist). 

3 kommentarer:

 1. I artikeln står det "Prednisone" vilket inte är samma sak som "Prednisolone" som på svenska blir "Prednisolon". Prednisone måste omvandlas i levern till det aktiva Prednisolone.Och Prednisolon är inte samma sak som Hydrokortison... om det nu spelar någon roll?Jag skulle gärna vilja läsa full-texten, för som det står i abstractet så har man testat doser med Prednisone på 10, 25, och 60 mg. Det står dock inget om förhållandet mellan olika doser och t.ex benmarkörer.  Gav alla doser samma nivå?  Hur många patienter ingick i studien?  Och vad var det för patienter egentligen?  De verkar ju vara "patienter", alltså bör det finnas någon slags diagnos.Hela abstractet lämnar mycket att önska, tycker jag. Men det klart, någon ska ju tjäna pengar på fulltexten.Enligt uppgift verkar kroppens egen produktion av kortisol ligga mellan 8-15 mg (motsvarande hydrokortison) dagligen.Hydrokortison anses vara 4 gånger så potent som Prednisolon, alltså 20 mg Hydrokortison motsvaras av 5 mg Prednisolon.Prednisone anses lika potent som Prednisolone.Åtminstone jag börjar ju undra om "chocken" med 60 mg Prednisone (omräknat till 240 mg Hydrokortison) direkt på första dagen kan ha något med resultatet att göra...?  Eller vad orsakar det för andra reaktioner i kroppen som kan ha med resultatet att göra?

  Så vitt jag vet behandlas Hypotyreospatienter med hydrokortison eller prednisolon med jämförelsevis mindre doser än vad denna studie provar.

  Undrar hur stort problemet är?

  SvaraRadera
 2. Rättelse, det ska stå:

  Så vitt jag vet behandlas VANLIGTVIS hypotyreospatienter med hydrokortison eller prednisolon med jämförelsevis mindre doser än vad denna studie provar. 

  SvaraRadera
 3. Du har rätt i att jag förenklade prednisone till produktnamnet Prednisolon. Om vi antar att det är jämförbart...

  En vanlig daglig Prednisolondos nuförtiden är 2 * 2,5 mg och min (amatör-) bild är också, precis som din, att det motsvarar 20 mg hydrokortison.

  I studien har de tagit i mer än så (fr 10 mg och uppåt), så visst skulle man önska en forsking på 5 mg också

  SvaraRadera