2012-02-02

Flingsalt kan leda till struma

Gp.se citerar Läkartidningen och skriver kloka ord om att det är bekymmersamt att vi äter allt mindre joderat salt. Jodbristen som därmed riskerar att uppstå kan, utöver det som skrivs i artikeln, t.ex. drabba barns tillväxt, liksom foster i magen om mamman inte får i sig lagom jodmängd och förstås leda till allvarliga följdeffekter hos vuxna. Jod behövs för att ämnesomsättningen ska fungera.

Uppdatering: det finns även flingsalt som innehåller jod.

Uppdatering 2: artikel i Svenska Dagbladet.

Exempel på symtom vid för låg ämnesomsättning hos vuxna.

Exempel på symtom vid för låg ämnesomsättning hos barn och ungdomar.


Läs gärna mer på 1177.se.

10 kommentarer:

 1. det finns flingsalt MED jod!

  SvaraRadera
 2. Javisst, borde vara normalfallet framöver. En fara nu när det ännu inte är så.

  SvaraRadera
 3. Tack för påpekandet. Har förtydligat det. 

  SvaraRadera
 4. Jag har struma.. Det går i släkten och jag fick det när jag kom i puberteten. Det syntes inte på mig men jag var trött jämt. Äter sedan dess levaxin. Vad är det för sorts struma jag har? Vad heter det? Jag gick upp massor i vikt ett tag och gick då och kollade om jag behövde höja min dos och det behövde jag. Är smal nu igen. Har jag underfunktion av sköldkörteln alltså? Elin - 29 år http://hejaelin.webblogg.se

  SvaraRadera
 5. Hej Elin,

  Det är bara läkaren som kan svara. Men man kan gissa på att det är autoimmun hypotyreos/sköldkörtelhormonbrist/underunktion i sköldkörteln, eftersom du säger att det går i släkten och det verkar som om du endast fått Levaxin (och inte något sköldkörteldämpande, vilket i så fall hade betytt det omvända; hypertyreos/överfunktion).

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 6. Jag vill bara varna alla med underfunktion i sköldkörteln. Ni bör ta reda på vad som orsakat er underfunktion i sköldkörteln.

  Den vanligaste orsaken till att man producerar för lite hormoner är att kroppens egna immunförsvar har angripit sköldkörteln och orsakar en inflammation som förstör körtelvävnad. Denna sjukdom betyder att man har en autoimmun sjukdom och heter Hashimoto. Hashimoto orsaker underfunktion i sköldkörteln som kallas hypotyreos.

  Andra orsaker kan till exempel vara att man haft en sjukdom i sköldkörteln eller hypofysen, graviditet, jodbrist eller en tidigare operation eller annan behandling mot struma.

  För att ta reda på om det är en autoimmun sjukdom (hashimoto) så ber man sin läkare ta ett TPO & TRAK. 

  Här har ni en läkare som förklarar det hela.http://www.youtube.com/watch?v=nM36xBPgdE0&feature=relatedHar man underfunktion i sköldkörteln med Hashimoto ska man INTE ÄTA JOD. Det retar immunförsvaret och det gör att man mår sämre.Varför man inte ska äta jod ifall man har underfunktion i sköldkörteln med Hashimoto:
  http://www.youtube.com/watch?v=6tiW97gSqDA&feature=related

  SvaraRadera
 7. Jag har läst om detta, och har även flera nära som drabbats. Så detta är bra info!

  Blog: http://greatguitarsound.blogspot.com

  SvaraRadera
 8. Tack för kommentaren!

  SvaraRadera
 9. Dietandthecity2012-05-12 21:24

  Så fiffigt med nya flingsaltet :)! Lycka!

  SvaraRadera
 10. Har en fundering angående salt.
  Har hypotyreos sen många år och ligger bra i mina värden, trots det går jag stadigt och långsamt upp i vikt trots träning och bra mat. Ofta känner jag mig oxå matt och svag och att träna är nästan omöjligt, då jag svettas mycket tar jag resorb då och då och har nu upptäckt att jag blir mycket mer muskelpigg av detta, mattheten och känslan av att inte orka försvinner. Vad kan detta bero på?
  Det känns inte alls bra när jag dessutom har viktuppgången som pågår. Vad kan vara fel? Äter normalt med salt i maten annars.
  /Renée

  SvaraRadera