2012-02-08

Fler gravida kan få hjälp framöver

Till min glädje läser jag i nya "Guidelines of the American Thyroid Association
for the Diagnosis and Management of Thyroid Disease
During Pregnancy and Postpartum
" att de anser att kvinnor som fyllt 30 år, eller tidigare har fått missfall, bör rutinkontrolleras för sköldkörtelproblem när de blivit gravida.

Det finns många andra kloka rekommendationer också som jag ska lyfta fram när jag hinner.

15 kommentarer:

 1. Hej Eva. Senast jag mätte mitt TSH (kanske 3 veckor sedan) var det på 0,04, alltså är det lite lågt. T4 fritt på 10. Är dessa värden olämpliga om jag skulle vilja bli gravid? Bör TSH vara högre då eller spelar det någon roll? 

  SvaraRadera
 2. Hej Maria! Jag vill starkt rekommendera att fråga en sköldkörtelkunnig läkare som är knuten till mödravård/fertilitet etc. Varmt lycka till! Kram Eva (bloggansv.)

  SvaraRadera
 3. Tanya_barko2012-02-11 00:52

  Tänk om man visste allt detta innan man blev gravid... Tycker att de borde ta proverna med allt det andra när man blir gravid. Jag är säker på att mitt barn inte växte i magen pga att jag hade problem med skölkörteln hon föddes alldeles för tidigt och växte väldigt dåligt hon äter idag också levaxin och det har hon gjort sen hon föddes. Jag rekommenderar alla att testa sig när de blir gravid speciellt om man har det i släkten.

  SvaraRadera
 4. Javisst. Håller med. Det var precis därför jag engagerade mig när jag hade fått diagnos och behandling. Hälsar Eva (bloggansv. och författare t Sköldkörtelboken).

  SvaraRadera
 5. Brittmari Dahlen2012-02-11 17:06

  Hej Eva, jag har läst din bok, mycket lärorik! Hittade denna blog och puffar för att fler svarar på frågorna. Kan bli intressant så småningom, att se resultatet
  http://blogg.visit-stina.com/

  SvaraRadera
 6. Hej Brittmari,

  Tack för vänlig kommentar om Sköldkörtelboken. Ska gå till Stinas blogg och fylla i. Tack!

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 7. hej eva tack för en bra blogg! Hur vanlig är den här åkomman bland svenska kvinnor? finns någon statistik över hur många som tar levaxin. stämmer det att var sjätte svensk kvinna tar levaxin?

  SvaraRadera
 8. Hej Stina,

  Tack för kommentaren! Jag har för mig att det är några procent bland vuxna kvinnor i Sverige och betydligt fler procent om man tittar bland kvinnor som passerat klimakteriet och ännu fler procent ön så bland kvinnor över 65 år.

  Möjligen är det Socialstyrelsen som har siffror?

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 9. Tillägg: en del äter Levaxin därför att de annars skulle fått hypotyreos, t.ex. De som behandlat/behandlar mot överfunktion i sköldkörteln och de som opererat (bort) sköldkörteln.

  SvaraRadera
 10. Helen_Ortegren2012-03-03 11:18

  Hej Eva!
  Varmt tack för din intressanta och viktiga bok Sköldkörtelboken! Jag sträckläste den från pärm till pärm.

  Till dig Eva och besökare på detta forum - stöd uppmaningen till Sveriges Regering och Riksdag om att inrätta ett svenskt multidisciplinärt mitokondriellt kunskapscenter. www.facebook.com/uppmaning.mitokondriellt.kunskapscenter

  Vården behöver en löpande kvalitativ uppdatering av sin kunskap och sina metoder parallellt med att den samlade internationella kunskapen om cellernas livsviktiga mitokondriers roll för att hälsa ska bibehållas och ohälsa diagnostiseras och behandlas ökar vecka för vecka.

  Samma lilla mitokondrie är ämne för forskning inom områden som exempelvis hypotyreos, autism, diabetes, kronisk trötthet, kronisk smärta, muskel- och ledvärd, fibromyalgi, hjärt- och kärlsjukdom, tinnitus och hörselnedsättning, nedstämdhet och depression, cancer, demens som t.ex. Alzheimers och Parkinsons sjukdomar, fetma samt fertilitet, potens och förlossning.

  Vad kan du göra för att stödja uppmaningen? Börja gärna med att gå in på Facebooksidan och informera dig om bakgrunden.

  Varmt tack!
  Förhoppningsfulla och vetgiriga hälsningar,
  Helén Örtegren

  SvaraRadera
 11. Hej Helén!

  Jag håller verkligen med om att det är ett viktigt forskningsområde. Har gått in på Facebooksidan.

  Varmt lycka till!

  Hälsar Eva S

  SvaraRadera
 12. Helen_Ortegren2012-03-03 14:26

  Hej igen Eva!
  Hjärtligt tack för ditt stöd!

  Sprid gärna länken till familj, vänner, grannar och kollegor.
  Tillsammans kan vi göra skillnad.

  Jag tar med stor tacksamhet emot tips, material och länkar till det aktva forumet www.facebook.com/uppmaning.mitokondriellt.kunskapscenter
   och den kommande websidan www.uppmaning-mitokondrielltkunskapscenter.nu (under produktion).

  Får jag länka från hemsidan till denna väl genomarbetade sida under rubriken Sköldkörtel alternativt hypotyreos (- arbetar på strukturen)?

  Soliga hälsningar,
  Helén Örtegren

  SvaraRadera
 13. Britt-Mari Dahlen2012-03-03 15:04

  Hej Eva, nu finns fråga 5 här. Hoppas många svarar!!
  http://blogg.visit-stina.com/
  soliga hälsningar
  Britt-Mari

  SvaraRadera
 14. Helen_Ortegren2012-03-03 15:58

  Varmt tack!
  På återhörande!
  Hälsningar,
  Helén

  SvaraRadera