2012-03-18

Deltar i tidningen Året Runt

Den här tisdagen eller nästa är jag och Sköldkörtelboken med i Året Runt. Skriv gärna en kommentar om artikeln här, om du vill. Tipsa gärna om ev. länk till artikeln.

4 kommentarer:

 1. Hej Eva!
  Nu skriver jag Hanna igen, som började med T3 för några veckor redan och därefter fick huvudvärk och illamående. Jag slutade med t3 några dagar och började på inrådan av min läkare igen. Denna gången gick det bättre. Jag tar nu 5 mkg t3. Detta har känts bra, men jag känner tendenser till att bli lite hyper, dels blir jag mycket varm ibland och jag känner mig nästan febrig, plus att tröttheten kommer ganska ofta också samt att min puls är lite högre än vanligt. Jag har hört att många sänker levaxindosen i samband med tillägget av t3, detta gjorde inte jag och därför funderar jag på om jag eventuellt kan ha lite för mycket sköldkörtelhormon i kroppen? Eller om mina binjurar kanske inte klarar av t3? Hur gjorde du när du satte in t3? Sänkte du levaxinet? Många frågor, som jag så gärna skulle vilja har svar på, men jag antar att det är tålamod och att prova sig fram som är nyckeln till framgång. Men tack för att denna sida finns! Det hjälper verkligen att kunna skriva till någon som har egen erfarenhet! Läkaren sa att jag skulle höja t3 ytterligare, på ett sätt känner jag för det, men är rädd för att jag ska bli ännu mer hyper. Jag äter förresten 75 mkg levaxin och just nu 5 mkg t3. Som sagt, stort tack för denna sida!

  SvaraRadera
 2. Hej Hanna,

  Jag har funderat på din fråga, men kan inte säga annat än att man behöver vara läkare för att uttala sig om det här. Helst en läkare som har träffat och undersökt dig och analyserat provsvar etc.

  Varma hälsningar, Eva

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Hanna, jag hoppas att det är OK att jag kapar din tråd lite grann, jag har liknande problem nämligen.

  Jag fick efter två år på Levaxin prova med tillskott av T3. Jag skulle gå ner 25 mcg Levaxin för att tillsätta 5 mcg T3. De första dagarna med T3 kände jag förbättring, hjärnan fungerade snabbare och minnet blev bättre. Sen övergick det till att bli värre än innan och eftersom jag hade dåligt tålamod så ökade jag min Levaxindos med 12,5 mcg, men med tillskott av T3 fortfarande, efter att ha pratat med min läkare igen. Detta hjälpte inte, men jag fortsatte i sex veckor och tog blodprover igen. Mitt TSH var nu höjt från 1,2 till 3,6, fritt T3 var oförändrat, men mitt fria T4 hade gått från 12 till 10 (ref. 8-14).

  Då gick jag tillbaka till min ordinarie Levaxindos, men med 5 mcg T3 fortfarande och tog prover efter sex veckor. Mitt TSH var på 1,2 (samma som innan T3-behandling påbörjades), T4 fritt höjt från 12 till 15 (jämfört med innan T3-behandling påbörjades) och T3-fritt var oförändrat. Under denna tid kändes det likadant eller värre än innan T3-behandlingen påbörjades.

  Efter samtal med min läkare så fanns det utrymme att gå upp till 10 mcg T3, med samma dos Levaxin, eftersom TSH kunde pressas lite till. När jag gjorde det så blev det värre i huvudet och jag drog slutsatsen att jag hade för mkt hormon i kroppen. Jag avslutade T3 och fortsatte med min normala Levaxindos som jag hade gjort innan jag påbörjade behandling med T3. Detta gjorde att jag kände mig bättre i huvudet, men samma status som innan jag påbörjade T3 (dvs fortfarande dåligt minne/koncentration).

  Mina slutsatser av detta var helt enkelt att jag hade för mkt hormon i kroppen. Eftersom Levaxin har en lång halveringstid så tar det tid innan T4-nivåerna sänks i blodet och jag måste testa med sänkt Levaxin i kombination med T3 en längre period. Jag har nu sänkt min Levaxin dos med 37,5 mcg och tillsatt 10 mcg T3 och ska nu testa att se hur det känns. Första 14 dagarna ska jag bara ta 5 mcg tillskott av T3, tills T4-nivåerna hinner sänkas i blodet, för att sen lägga till ytterligare T3. Vi får se hur det går.

  Har ni någon reflektion eller upplevt likadant som jag har gjort?

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Tycker att du på ett fint sätt beskriver våra svårigheter. Man vill hitta sin optimala behandling, provar, inte nöjd, undrar vad man ska göra, hur mycket man ska lyssna på doktorn, hur mycket funderar de på optimal behandling, hur skiljer vi oss åt, provsvaren i sammanhanget etc. Det är svårt, helt enkelt.

  Vad bra att du har kunnat samverka med din läkare.

  En fundering: varför ökade ni inte Levaxindosen från början (början av beskrivningen ovan)? Ett TSH-värde på 1,2 ger utrymme för ökningar. Dessa ökningar ska helst göras försiktigt, förstås. Varför var det i det läget bättre att lägga till T3?

  Orsaken att jag frågar är att kroppen har ett naturligt försvar mot ev. överdosering av Levaxin. Det heter reverse-T3 (r-T3). Hur det fungerar eller inte fungerar debatteras ibland, men r-T3 i kombination med Levaxinets depåmöjlighet i kroppen, gör att läkare brukar rekommendera att man först provar Levaxinbehandling (T4-behandling) fullt ut.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera