2012-03-14

Viktig samvariation med hjärtfel funnen

Läkare har, om jag förstår saken rätt, funderat mycket på om det finns samband även mellan milda (subkliniska) sköldkörtelproblem och hjärt- och kärlproblem. Nu har den amerikanska sköldkörtelföreningen för läkare (ATA) publicerat information riktad till vården om man har sett en tydlig samvariation.

Det som har påvisats handlar om att äldre personer (över 70-årsåldern) med TSH-värde över 10 (eller under 0,1) och fritt T4 inom referens riskerar att dö i förtid av hjärtfel. Även om TSH över 10 ter sig högt för många av oss yngre, så är det ändå ett viktigt principiellt första steg på vägen mot att få hjälp tidigare, tror jag.

För äldre är resultatet än viktigare, eftersom läkare som det nu är inte gärna sätter in sköldkörtelhormontillskott med mindre än att hypotyreosen är uttalad (både förhöjt TSH och för lågt fritt T4), eftersom tillskottet också är förenat med risker för äldre och för dem med hjärtproblem. Nu behöver bedömningen göras ännu klokare. En del som behöver tillskott kanske kan få det framöver.

Det får mig att tänka på exemplet med en 80-årig dam som hade tappat förmågan att cykla. När hon fick sköldkörtelhormonstillskott återfick hon balansen och kunde börja cykla igen! (Men i vilken sköldkörtelbok läste jag nu det? är frågan).

5 kommentarer:

 1. Hej! vet du hur högt TSH ska vara för att man ska märka av de vanliga symptomen för hypotyreos (trötthet, depression, ansiktssvullnad, förstoppning, irritation, viktuppgång, sömnproblem osv)? jag var till en endokrinolog för två år sen då mitt TSH hade hamnat på 0,01. Han påstod att jag inte hade den autoimmuna varianten, eftersom mina TPO-antikroppar inte var särskilt höga, endast lite för höga. Så han sänkte dosen från 100 mkg per dag till 50 mkg per dag. 6 veckor efteråt hade mitt TSH stigit till 6,9 och min husläkare höjde dosen till 75 mkg per dag. Ett halvår senare höjde hon dosen till 100 mkg per dag. Direkt efter dossänkningen innan kände jag att aptiten nästan försvann, jag hade lättare för att lägga på mig, men blev lugnare i humöret. men var detta TSH på 6,9 tillräckligt högt för att "märka av" symptomen eller var det bara en illussion av mig själv?

  SvaraRadera
 2. Hej Elin,

  Som jag har begripit saken, t.ex. under Sköldkörtelföreningens föreläsning med den sköldkörtelintresserade finska allmänläkaren Ulla Slama, så har olika människor olika upplevelser, fysik och "egna referensintervall" (av mig påhittat uttryck i stunden). Så det går inte att svara på.

  Men det jag törs säga är att när jag själv hade TSH 6.9 (vilket hos mig betydde ett fritt T4 under referens) så hade jag tydliga hypotyreossymtom. Det var mitt högsta värdet för några år sedan, innan jag fick diagnos och behandling. 

  Utöver att läkaren hjälper en att få TSH inom referens kan man även försöka tala med läkaren om "optimalt" TSH-värde. Det kan säkert skifta på motsvarande sätt mellan olika personer och är lite beroende på diagnos och mycket beroende av hur mycket behandling man av medicinska skäl törs sätta in (man är t.ex. försiktigare med äldre och hjärtsjuka). En part att lyssna på vad gäller optimala TSH-värden, utöver endokrinologer (sköldkörtelspecialister, viss.nu/Endokrina organ exempelvis) och allmänläkare, är fertilitetskliniker. Nu var det länge sedan jag såg något om det men lite löst i minnet har jag TSH ca 1,5. 

  Och så finns det patienter och några läkare som påstår att TSH överhuvudtaget inte är relevant att titta på och i synnerhet inte hos de som behandlar. (Däremot är man överens om att TSH är vanskligt mått om man behandlar med både T4 och T3, har jag för mig).

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 3. Hej Eva! Tack så mycket för din respons. Mitt senaste TSH var på 0,06, som är för lågt enligt referensintervallet. Tidigare åt jag 100 varannan och 125 varannan dag, men nu sänkte läkaren dosen till 100 varje dag eftersom hon tyckte att TSH var för lågt! Jag hade sagt till läkaren att jag ibland kände mig lite nervös och de vanliga biverkningarna för hypertyreos, så hon tyckte att det vore bra med en dossänkning till 100. Men sedan jag bara tagit 100 varje dag har jag kommit in i ett chocktillstånd känns det som! Känner inte igen mig själv längre, har ju varit så van vid ett lågt TSH. Framförallt har magen krånglat sedan dossänkningen, den har varit jättelös. Läkaren sa att det kunde vara övergående och det hoppas jag verkligen. Är så rädd att TSH kommer stiga jättemycket igen bara och att man är tillbaka till samma utgångsläge! Undrar verkligen om det är så bra för kroppen att tvärt göra en dossänkning till 100, hade nog kanske varit bra om man gjort sänkningen till 125 två gånger i veckan först eller liknande. Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 4. Hej. Intressant blogg.
  Har länge haft en otrolig trötthet. Då menar jag i 30 år. På de även depression oro ångest nervositet. Är 50 o har
  Den vikt jag ska ha. Aldrig varit överviktig. Kom till en läkare
  i 20-årsålden. Då svetten rann på mej som om jag hade badat.
  Jag sa då att det gör det alltid. Då han fråga om andra symtom.
  Då jag beskrev dessa. Han trodde de var sköldkörtlen o jag fick
  lämna prov som jag aldrig fick svar på. Tack/avs. Molli.

  SvaraRadera
 5. maragaretajohansson123@gmail.com2012-11-11 21:46

  Hej igen. Ville bara sända dej rätt namn. Det
  andra var felskrivet. Jag återkommer till denna läsvärda sida. Tack. Mvh. Maragareta

  SvaraRadera