Sköldkörtelboken finns nu som e-bok i eLib:s utbud, kolla här. Tror att den går att låna som e-bok också.
Boken är faktaorienterad och handlar om underfunktion i sköldkörteln. Den riktar sig till patienter, anhöriga och vårdpersonal.
Se även var man kan beställa pappersexemplar, här. Och i vänstermenyn här listas vilka bibliotek som lånar ut pappersexemplar.
Hej
SvaraRaderaVäldrig BRA bok (har den själv)
/Marie
Väldigt ska de stå...
SvaraRaderaJag fick boken idag!! Vilken bra bok... kände igen mig i massor och fick även svar på saker som varit frågetecken...
SvaraRaderaDen boken är min bibel! Alltid med i väskan... Haft den sedan ht 2010.
SvaraRaderaHej.
SvaraRaderaVerkar som att sköldkörtelproblematiken blivit allt vanligare i dagens
samhälle och att kvinnor tvingas äta hormontabletter för att orka. Är det kanske inte ett tecken på att något är rubbat? Behandlas med Levaxin
och har normala värden, men känner mig ändå vissa dagar helt matt, trött, otillräcklig och
nästintill apatisk till det mesta. Det är cykliskt också. Tycker att det ställs alldeles för höga krav på dagens kvinnor och det är
nog inte bara jag som känner mig otillräcklig. Det krävs att tjejer och kvinnor
både ska vara snygga, smarta, göra karriär och vara perfekta mammor/fruar/flickvänner
att man blir helt matt av att ens tänka på att uppfylla dess krav. Tror inte
att felet ligger hos sköldkörteln alla gånger, utan jag tror att kvinnokroppen helt enkelt inte är
konstruerad för detta. Varför tror ni att sjukskrivningar, ätstörningar och hormonrubbningar ökar i Sverige och i västvärlden?
Hej Maria,
SvaraRaderaJa, det är verkligen gräsligt med kvinnors hälsa.
Apropå om hormonrubbningar ökar; om jag minns den "legendariske" läkaren Broda O Barnes bok rätt, var det rätt illa ställt med sköldkörtelsjukdomar i kropparna från andra världskriget som han obducerade i Graz (Österrike) också.
Finns det någon bra beskrivning på ökande sköldkörtelhormonrubbningar i Sverige/liknande länder, eller har vården bara blivit bättre på att diagnosticera dem om man ser över årtionden? funderar jag. (Jag kanske inte har hängt vad gäller sådan fakta).
Vad kan man göra själv?
Vi blev under några årtionden bättre på att äta jod (som i lagom mängd är bra för sköldkörtelfunktionen) i form av joderat salt, vilket var bra, men nu riskerar vi att bli sämre på det igen i takt med att användningen av ickejoderat salt, t.ex. många sorters flingsalt, ökar. Däremot vet jag inte om detta har slagit igenom statistikmässigt (i Sverige) än i form av sköldkörtelproblem.
Antidepressiva medel som innehåller sertralin, rökning, stora mängder soya- eller kålprodukter varje dag och stora mängder grapefrukt ofta är andra saker som jag minns att man kan se upp med vad gäller tillfälliga eller permanenta hämningar för sköldkörtelproduktionen. (Se tidigare inlägg på bloggen).
Hälsar Eva
Hej! Ja, det är gräsligt, det gäller bara att själv se till att få rätt vård av noggranna och kompetenta läkare när man väl hamnat i skiten, tur att det finns mediciner för sköldkörtelrubbningar. Psykisk stress kan nog vara en av orsakerna till att antikroppar bildas som inflammerar sköldkörteln. Stämmer nog också att detta uppmärksammans mer idag än förr, har särskilt noterat på nätet hur många som verkar lida av det samt att ett flertal väninnor till mig har samma problem, ett märkligt samband är att många av dem bantat mycket tidigare. Ja, jod är nog viktigt, har även hört att man ska undvika grönsaker som t ex broccoli och vissa vegetariska livsmedel, då de innehåller något slags östrogenliknande ämne som inte är bra för sköldkörteln.
SvaraRaderaJa, i stora mängder i rå form kan de vara ämnesomsättningshämmande. Tillfälligt, vad jag minns (d.v.s. om man minskar ätandet av kål etc. så ökar ämnesomsättningen om man tidigare åt så mycket att det hämmade).
SvaraRaderaSambandet med banta är intressant också. Om man (som jag t.ex.) har svårt att hålla vikten eller svårt att gå ned därför att man äter mera baserat på vana, sug eller vad som bjuds än baserat på vad kroppen verkligen behöver, ja då behöver rman ju banta oftare - särskilt om man dessutom har låg ämnesomsättning (hypotyreos). Tyvärr sänker bantning ämnesomsättningen ytterligare (så länge bantningen pågår).