2012-05-18

Föreläsning i Göteborg 22 maj

Den 22:a maj 2012 ordnas en föreläsning om sköldkörteln och jodbrist. I Göteborg, på kvällen. Läs mer om föreläsningen här.

4 kommentarer:

 1. Hej Eva! I tonåren tränade jag kopiösa mängder (svettades därmed en hel del) och var extremt noga med maten, till exempel så saltade jag aldrig min mat och fick säkert därmed inte heller i mig så mycket jod. Av en ren slump fick jag senare reda på att mitt TSH var för högt och att jag var tvungen att börja med Levaxin. Framförde mina teorier om jodbrist till min dåvarande läkare, men han trodde absolut inte att hypotyreosen berodde på jodbrist, trots att han inte tog några jodbristprover. Tror du att min hypotyreos kan ha berott på jodbrist? Kanske jag har ätit Levaxin helt i onödan sedan dess? Mvh Sabina 

  SvaraRadera
 2. Hej Sabina,

  Jag kan inte ge några medicinska råd, men ett tips kan vara att be läkaren om att få kolla TPO-antikroppar. Om det provet visar utslag så finns det åtminstone någon slags autoimmun påverkan. 

  Däremot kanske inte motsatsen kan bevisas, men jag vill anmäla viss osäkerhet från min sida på den punkten. Man vet inte heller säkert hur Levaxinbehandling påverkar antikroppsnivån över tid, om jag förstår forskningsläget rätt.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 3. Hej! Glömde nämna det, men det visade sig att jag hade något förhöjda TPO-antikroppar när jag fick börja med Levaxin, T4-värdena var normala och jag hade inga direkta symtom på hypotyreos (förutom en sak och det var därför jag testade mig), det var därför jag undrade. Gjorde en kontroll av mina TPO-antikroppar för ett år sen och då hade de sjunkit till hälften och var på en normal nivå. Tanken slog mig då att det kanske var en kombination av jodbrist + förhöjda antikroppar som utlöste hypotyreosen. Har även funderat över om jag skulle ha en tumör i hypofysen, men röntgade den för 6 år sen och då var hypofysen ok. Så det kanske bara är antikropparna som utlöste sjukdomen, svårt att veta, men det är väl bara äta äta Levaxin som vanligt så länge det fungerar. Tack!

  SvaraRadera
 4. Hej igen. Fick precis reda på att jod även finns i t ex mjölk, ost och andra livsmedel, så det kanske inte var jodbrist jag hade förut, trots att jag inte saltade maten. Troligtvis var det autoimmuna antikroppar som utlöste sköldkörtelrubbningen. Fast jag vet inte varför antikropparna drabbade mig, kan inte minnas att jag haft någon värre infektion eller så tidigare.

  SvaraRadera