2013-11-29

Kontrollera sköldkörtelhormonbrist vid högt kolesterol

Läser på DN.se om att högt kolesterol kan leda till ökad risk för cancer. Det är ingen rolig läsning, men det är bra att DN tar upp saken.

Det finns en viktig sak att göra som patient om man har förhöjt kolesterol: att sätta sig in i om läkaren har kontrollerat att man inte har sköldkörtelhormonbrist.

För om det visar sig att man har sköldkörtelhormonbrist (hypotyreos), kan det visa sig att sköldkörtelhormontillskott - som är receptbelagt - kan bidra till att kolesterolvärdet förbättras. Och man redan behandlar med t.ex. Levaxin (sköldkörtelhormontillskott), är det viktigt att ha rätt dos.

Högt kolesterol (hyperlipidemi) är ett vedertaget möjligt symtom på sköldkörtelhormonbrist; här finns specialisternas råd till allmänläkarna i Stockholms läns landsting.

5 kommentarer:

 1. Isabella Carlzen2014-03-04 07:41

  Köpte boken nyss, har haft diagnoserad hypothyroidisim sedan 2010, den började troligtvis redan 2006 då jag hade en oidentifierad svullnad i halsen. Adenovirus eller streptokock gissade läkaren på, ingendera passade symptomen eller blodproven. Gick ner 15 kilo på 2-3 veckor först, sedan dess har min vikt ökat och 2008 började depressiva symptomer (Hashimoto's thyroiditis?). Äter 150microg (levothyroxin) per dag och mår inte lika som förr ännu heller. Har lånat böcker om sjukdomen för att få ett humm om vad som skulle hjälpa mig. Kanske armour thyroid? Eller komination av t3 och t4 mediciner. Vi får se, mina värden e helt ok men symptomer har jag ändå. Kanske boken hjälper mig före jag möter med en endokrinolog.
  -Isabella från Finland

  SvaraRadera
 2. Hej Isabella,


  Försökte godkänna din kommentar i min telefon, men gjorde nog fel. Därför lite konstigt svar alldeles nyss.

  Det är inte lätt det där. Vill tipsa om att läkaren behöver känna på din hals med sina händer om det inte redan är gjort.

  Hoppas att det blir bättre.


  /Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 3. Isabella Carlzen2014-03-05 20:37

  Lätt är det inte nej. Jag har haft kanske 10 olika läkare som har känt på min hals. Jag va på ultra ljud 2010, då sa läkaren bara att inget va fel med körteln men han tyckte den va liten. Sedan medicineringens början ha ja känt mig bättre men inte som vanligt. Arbetsläkaren har nu satt mig på kortisol prov, vilket va negativt och imorgon skall jag träffa honom igen för att kanske då leta efter flera svar. De värsta symptomer jag har kvar trots medicineringen är tex. Muskelsvaghet, problem med ämnesomsättningen, vilket leder till viktökning, högt blodtryck, fryser även om temperaturen e ca 23 innomhus. Dessutom har min kropps temperatur varit hög, över 37 grader. Efter allt det där så känner jag mig klumpig och trött. Utan medicin på morgonen skulle jag inte vakna :) Nu skall jag lägga mig i sängen o läsa lite till igen !

  SvaraRadera
 4. Oj, oj. Det låter viktigt att alla värden tas och bedöms i en helhet, eftersom dina symtom är lite motsägelsefulla, givet att temperaturen inte beror på något tillfälligt. Det är nog väldigt bra om du kommer till en endokrinolog (specialist).

  SvaraRadera
 5. Isabella Carlzen2014-03-07 06:48

  Tack! Jag hoppas det också :) har int precis råd för en privat läkare så måst försöka till kommunala, vilket kan betyda månaders väntan! Men jag ger inte upp så lätt... tack för kommentarerna dock!

  SvaraRadera