2014-04-12

Även ungdomar kan få hypotyreos

Många läkare tänker på att kvinnor över 45 år kan få hypotyreos, men det händer också att ungdomar drabbas. Här kan man läsa om att Linnea, som är sexton år och löpare, också drabbades. Som väl är kan ungdomar ofta återhämta sig bra.

3 kommentarer:

 1. trött mamma2014-08-13 07:46

  Kul att det tas upp även om unga som fått diagnos, och härligt att det går att bli helt bra på Levaxin! Har själv lite andra erfarenheter... Min dotter fick diagnos för 1,5 år sedan. Hon är nu 8 år. Då hade hon skyhögt tpo-ak och mycket högt tsh (minns nu inga exakta siffror). Efter påbörjad levaxinbehandling (landade efter några veckor på 50 mkg) hamnade värdena på tsh och t4 kring 0,4 resp. 20. Allt frid och fröjd? Nej... Jag upplever att hon mår sämre än någonsin. Väldigt trött och orkeslös, men svårt att sova på kvällarna. Orolig, dålig självkänsla, upplevs nästan deprimerad ibland, får hemska utbrott där hon ibland t.o.m. slåss (bara hemma dock), tål inte kritik. Har t.o.m.funderat på add då hon är svår att få igång, har svårt att slutföra uppgifter och ibland svårt att ens sätta igång med något även om det är något roligt som ska göras, svårt med instruktioner, glömmer saker, stresskänslig m.m. Kroppsligt är hon väldigt torr i huden med eksem som kommer och går, ibland trög i magen, ofta ont i magen och illamående. Värk i kroppen, främst benen men ibland rygg, armar, huvud. Fryser ofta men känslig för värme..

  Vad gör man när läkarna bara säger att allt ser bra ut? Vill ju inte att min lilla tjej ska må så här, och när jag själv har liknande symptom men fortfarande "bra" värden så orkar jag snart inte med det här..
  Är jag besvärlig om jag ber om nya prover på henne redan ett halvår efter förra provtagningen? Finns det andra prover man kan be om? Gluten vet jag t.ex. att de kollat, och jag ska be om att få lablistor utskrivna. Men sen då?

  SvaraRadera
 2. Approve—
  Sent from Mailbox

  SvaraRadera
 3. Gertrud Julia2015-03-31 14:36

  Det finns en ovanlig sjukdom som heter Hashimotos Encefalopati. Den hänger ihop med sköldkörtelproblem och med skyhöga TPO-ak. Du borde kolla om det kan vara denna ovanliga sjukdom din dotter har. Prednisolonbehandling biter. Läkartidningen har en bra artikel om denna sjukdom och om en ung flicka med sjukdomen. Be om en remiss till neurolog och fråga om det kan vara denna sjukdom som är så ovanlig och underdiagnostiserad så att även neurologer och endokrinologer inte har erfarenhet av den. Om du knappar in sjukdomens namn så kommer du att hitta referensen till läkartidningen

  SvaraRadera