2009-02-27

AT

Innan det syntetiska sköldkörtelhormonet uppfanns på 1950-talet, framställdes den då vanligaste sköldkörtelmedicinen från grisars sköldkörtel­vävnad. Medicinen går under produktnamnet Armour Thyroid och brukar kallas för ”AT”. AT innehåller både t4, t3, t2 och t1 – dvs. alla de varianter på sköldkörtelhormoner som människor också omsätter. Grisars sköldkörtel har ungefär samma proportioner som människans.

AT säljs fortfarande och i USA gjordes det två miljoner förskrivningar år 2002. Argument som talar för AT framför Levaxin är att alla fyra sköldkörtelhormonerna finns i medicinen och att det inte är syntetiskt. Argument som hålls mot AT är att tillverkarna vare sig kan garantera exakta hormonmängder eller konstant tillgänglighet. För vegetarianer och veganer är AT inget alternativ.

Det finns även en åsikt om att AT-tabletterna har fel proportion mellan hormonerna. Många patienter upplever dock inte något problem med detta. Kanske spelar inte det så stor roll? Eller så det är just de patienter som inte har tillräcklig omvandlingsförmåga mellan t4 och t3 som är mest nöjda med AT? En del patienter äter AT i kombination med syntetiskt t4 (i Sverige under produktnamnet Levaxin), i syfte att få upp t4-andelen av medicinen så att det liknar proportionerna som den friska sköldkörteln annars skulle ha producerat. Till sist finns det även patienter som har provat AT men som har slutat med det igen.

Läkemedelsverket i Sverige avråder från förskrivning av AT. Varje svensk läkare som skulle vilja skriva ut AT behöver ansöka om licens för det. Läkemedelsverket har en lista på alla läkare som innehar AT-licens. För att patienten ska komma ifråga för att få AT utskrivet inom svensk sjukvård, måste man först ha provat Levaxin under en längre tid. Dessutom behöver man hitta rätt läkare och samt - oftast - tjata mycket.

För ett stort antal, även svenska, patienter har AT varit av helt avgörande betydelse för att återvinna hälsan. AT är dock ett kontroversiellt område, vilket säkert redan har framgått av texten ovan.

Normalt sett äter man AT tre gånger per dag, men en del patienter nöjer sig med två gånger per dag. Varje tablett, på 60 mg (milligram), innehåller 39 mcg (mikrogram) T4 och 9 mcg T3 enligt bipacksedeln för AT. Vanlig dosmängd AT ligger någonstans mellan 2-3 tabletter per dygn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar