2009-01-31

Blodtrycket kan vara ett symtom

Blodtrycket är ett vanligt förekommande symtom bland oss med sköldkörtelproblem.

- Är ditt blodtryck lägre än vad som är normalt för din ålder?

I så fall är du säkert yr när du släpar dig upp från soffan och du - och andra - tror att det är en del av din personlighet. Du kanske har haft yrsel så lång tid tillbaka som du kan minnas? Är du gravid och har blivit mer och mer yr under graviditeten?

Yrsel kan, men måste inte, vara tecken på en - ofta långsamt - utvecklad underfunktion i sköldkörteln. Personligen tror jag att yrsel är ett av de tidigaste tecknen på sköldkörtelhormonbrist och att det dessutom uppstår innan blodproverna visar på att man skulle behöva behandling.

- Är ditt blodtryck något förhöjt?

När underfunktionen i sköldkörteln förvärras stiger ofta blodtrycket - både över- och undertryck - över det normala för åldern. Då, om inte förr, är det hög tid att börja ta tillskott av sköldkörtelhormon. Blodproverna kommer i det här läget visa att dessa hormoner behövs.

Dessutom kanske även livsstilsförändringar är nödvändiga? Dessa, tillsammans med behandling, är centrala pusselbitar för att undvika förhöjt kolesterol och att hamna i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar. Om man fortsätter gå obehandlad, dessutom är överviktig, otränad, stressad, äter fel och inte längre är ung... så riskerar livet att bli onödigt kort.

4 kommentarer:

 1. hej jag har idag fått reda på att jag har högt koleterol min inom ramarna jag lider av något fel i /av sköldkörteln har som min dr säger alla symtom på under funktion med vikt problem lågt blodtryck omkring 115/55 håravfall låg temp fruktansvärd yrsel hjärt problemen och dom allra flesta symtom svullen sköldkörtel också men endå är prov svaren inom ramarna men har nu börjat äta levaxin jag har mått så här till och från i väldigt många år men blivit diagnosterad utmattnings deppresion jag undrar hur det kan få vara så här varför kan man så lite om sköldkörtel problematik i sverige? det oroar

  SvaraRadera
 2. myxödem står det endel om här har jag sett , det skulle vara ett tecken på hypotyreos! min läkare har aldrig hört talas om att det skulle höra ihop inte heller mitt blod tryck som idag var 125/53 har svullen sköldkörtel fick till svar att om det blir värre och om jag får svårt att andas så måste jag söka akut hjälp har alla symtom som igentligen finns men inget fel på mina prov svar på t4fritt t3 fritt och tsh det är en kamp att leva så här tack för denna sida

  SvaraRadera
 3. Man tittar på fel saker2013-07-03 11:58

  Ser att kommentaren var för länge sen men jag skriver ändå, ifall att.
  Det kan vara värt att kolla upp binjurarna då de med både aldosteron och kortison påverkar blodtrycket. Det är också de som ofta fallerar Innan det är så att man får problem med sköldkörteln. Speciellt tillsammans med utmattning/utbrändhet. Det är kroppens stressorgan. Blodtrycket hänger inte ihop med sköldkörteln, utan binjurarna. Tyvärr vet läkare otroligt lite om det här idag. Skrämmande lite. Likaså utreder man heller inte det =/

  SvaraRadera
 4. Tillägg till ämnet2013-07-03 12:03

  Som jag skrev till efterföljande gäst så var det här som sagt längesen men jag skriver ändå. Om du kan, kolla upp binjurarna. Om hjärtproblemen är rusningar, dubbeslag, kanske rentav panikångest, så kan det vara ett tecken på låg binjurebarkfunktion, alltså binjurebarksvikt. Det visar inget på sköldkörtel-tester (TSH) utan kan först påvisas vid t.ex. ett synach-test. Blodprov även, fastän de är extremt opålitliga.

  SvaraRadera