2009-01-31

Tjock om halsen?

Om den undre halvan av din hals har ett större halsmått än din vikt indikerar att den borde ha, så kanske du har struma. Ordet struma används ofta felaktigt som ett allmänt utryck för sköldkörtelsjukdomar, men betyder egentligen att sköldkörteln är förstorad - oavsett orsak och oavsett om man känner sig sjuk eller inte. (Diagnosen giftstruma betyder å andra sidan att man har en viss typ av överfunktion i sköldkörteln).

Struma kan uppstå både som en följd av över- respektive underfunktion i sköldkörteln. Eller som enda som symtom, utan vare sig över- eller underfunktion. Den kan bero på t. ex. autoimmun inflammation, jodbrist, cystor eller tumörer. Struman kan vara av två olika typer: "knölstruma" eller "diffus struma" (utan knölar). Damen på bilden har en obehandlad struma som har uppstått till följd av jodbrist, enligt Wikipedia.

Om struman är allvarlig, och t. ex. hindrar en från att svälja eller är farlig för att den innehåller en tumör, opereras den på sjukhus. Ofarlig, lättare, struma låter man istället vara, men man kan välja att behandla med Levaxin för att försöka motverka att struman förvärras.

Enligt 1177.se är det vanligare att struma uppstår under pubertet respektive graviditet, än annars.

Om struman växer, ska man gå till doktorn för att få den kontrollerad.

2 kommentarer:

 1. Hur fast ställs diagnosen knölstruma om man inte har synliga knölar?
  /undrande

  SvaraRadera
 2. Hej undrande,

  Jag är inte så bra på ämnet struma. Det här hittade jag på 1177.se: http://www.1177.se/Fraga-1177se/Fragor/Vad-kan-jag-gora-at-min-diffusa-struma/. Känna på halsen, finnålsbiopsi och ultraljud blir därför mina gissningar.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera