
Ca 15% procent av amerikanska kvinnor över 65 år har underfunktion i sköldkörteln. Det är mycket vanligare att kvinnor drabbas jämfört män, oavsett ålder.
Om man lever jodfattigt (vilket vi i Sverige inte verkar göra, tack vare jod i saltet), är det vanligare att man drabbas. Radioaktiv strålning är också skadligt för sköldkörteln. Det finns även en debatt om sambandet mellan miljögifter, flour respektive amalgam och sköldkörtelproblem.
Om du har en annan autoimmun sjukdom, t ex. diabetes, är du mer i riskzonen. Detsamma gäller om du har förhöjt (dåligt) kolesterolvärde. Och vice versa, om du har en autoimmun sköldkörtelsjukdom är risken för andra autoimmuna sjukdomar och högt kolesterol större.
Risken för att den autoimmuna varianten leder till sjukdom ökar för varje hormonomställning (pubertet, barnafödande och klimakterium). Underfunktion är mycket vanligare än överfunktion. Den autoimmuna varianten är den vanligaste i båda fallen.
Vissa anser att stress kan utlösa, men inte orsaka, sköldkörtelsjukdom. Speciellt eniga är läkarna vad gäller stress som utlösande faktor till överfunktion (hypertyreos). Vad som egentligen orsakar de autoimmuna antikropparna verkar vetenskapen ännu inte ha klarlagt.