2009-01-24

Tabletterna

Dessa tabletter! Det är vansinnigt bra att de finns, men de är så stora.

- Vaddå stora? kanske du tänker när du ser de pyttesmå tabletterna. Jag menar att det skulle behövas tabletter som innehåller mindre än 25 mikrogram Levaxin, vilket inte finns idag. Det skulle vara stor nytta med 1- respektive 5-mikrogramstabletter också.

- Varför? Jo, för många av oss patienter är det väldigt viktigt att ställa in dosen på något mikrogram när, t ex 131,25 mikrogram Levaxin. För att få ihop det, tar jag en 125:are ena dagen. Den andra dagen äter jag 137,5 mikrogram. Eftersom det inte finns mindre tabletter än 25 mikrogram behöver jag dela en tablett i två halvor för att få ihop mängden 137,5 (dvs. 125 plus 12,5).

Tablettdelning, det är ett ämne i sig. Efter många misslyckade försök har jag kommit fram till att man behöver: god syn, fint handlag, fast underlag för tabletten och en lagom stor och mycket vass kniv.

- Blir det två fina halvor, som helst är lika stora? Svaret är tyvärr: ibland.

Det finns tablettdelare på Apoteket och efter att ha glömt bort ärendet i några månader, kom jag äntligen ihåg saken och investerade 75 kronor. Var den bättre? Mitt svar är "nej". I alla fall inte om tabletten har en skåra.

Alltså behövs det mindre tabletter än vad som finns idag!

2 kommentarer:

  1. Haha! Samma sak här. Jag investerade också i en tablettdelare, som dock inte fungerade bättre än min vassa kniv. Tyckte snarare att det var svårare att få ur alla smulor ur tablettdelaren. så att jag var säker på att jag fått i mig någorlunda rätt dos.

    SvaraRadera
  2. Haha! Samma sak här. Jag investerade också i en tablettdelare, som dock inte fungerade bättre än min vassa kniv. Tyckte snarare att det var svårare att få ur alla smulor ur tablettdelaren. så att jag var säker på att jag fått i mig någorlunda rätt dos.

    SvaraRadera