2009-01-31

Undersökningar hos specialist

De allra flesta av oss underfunktionspatienter går bara till allmänläkare, men ibland behöver vi komma till specialist. Undersökningar som görs hos specialistsjukvården handlar till stor del om att undersöka själva sköldkörteln. Här har jag försökt sammanfatta en förhoppningsvis lättförståelig och tillräckligt korrekt beskrivning, vars innehåll är baserat på vittnesmål från patienter och information på Karolinska universitetssjukhusets hemsida.

Vanliga metoder som används är:
 1. Finnålsbiopsi

 2. Spårjodsundersökning (scintigrafi)

 3. Ultraljud
Finnålsbiopsi (även kallad finnålspunktuation eller finnålscytologi) gör man för att analysera vävnaden i sköldkörteln, t. ex då blodproverna och symtomen inte utgör tillräckligt tydlig grund för att ställa diagnos. Ett resultat är t. ex. att man kan upptäcka om det pågår en autoimmun inflammation i sköldkörteln. Metoden är lite jobbig för patienten genom att man behöver blotta halsen och sticket är tydligen inte trevligt, men hela provtagningen går mycket snabbt och är för oss patienter verkligen värd insatsen.

Vid spårjodsundersökning - som är aktuell att göra om man t. ex. misstänker överfunktion - får man ett tablett (eller spruta) med radioaktivt jod första dagen och nästa dag röntgas sköldkörteln för att man ska kunna se jodupptagningsförmåga och utseende. Metoden används bl. a. för att upptäcka graden av överfunktion i sköldkörteln och gör inte ont.

Ultraljud är en enklare metod att studera sköldkörteln, men den svarar inte på samma frågor som ovanstående metoder. Den fungerar ungefär som en genomskådande kamera och den som undersöker får en översiktlig bild av sköldkörteln. Inte heller denna metod är smärtsam.

3 kommentarer:

 1. Har senaste 11/2 året varit onormalt trött sover och sover är lika trött. Klarar inte av att hålla mig vaken helt enkelt. Känner mig lika trött oavsett hur mycket jag sover. Hjärtklappning och hjärtat slår långsamt och hårt. Tappat en hel del kroppshår, håret börjar jag att tappa.Torrt hår torr hud.Dåligt minne sår vårk i nacke och armar,kort stubin.Tog prov för 14 dagar sedan visade normalt men på läkarens rekommendationer ska jag äta B12+folsyra under några månader. Hade förhöjt blodtryck när jag tog provet (äter blodtrycksmedicin). Ska ta om provet nästa år i januari är det tänkt. Sa till läkaren att det går att kolla upp skölkörteln med ultraljud och ta prov med nål. Varför då sa han det visade inget fel. Fortfarande lika trött och tappar fortfarande kroppshår, snart halva ögonbryn. Mamma hade struma det är ärftligt så vad ska jag göra. Vill fungera normalt och inte på halvfart som det är nu, värst är den förlamande tröttheten

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Ärftlig och kanske bara en tidsfråga. Mitt bästa tips är att be om kopior av (alla) provsvar, samla i mapp, sammanställ hur TSH och fritt T4 rör sig. Patientforum på nätet och Sköldkörtelföreningen är bra bollplank.

  SvaraRadera
 3. Hälsar Eva Sa

  SvaraRadera