2009-02-21

TSH-prov och referensintervall

Det finns en diskussion om vilket det bästa referensintervallet för S-TSH (i fortsättningen kallat TSH) är. Vissa hävdar att värden över 2,0 indikerar förvarning om hypotyeros, eller kanske till och med innebär en mild hypotyreos. Fertilitetskliniker rekommenderar värden för TSH på max 1,5 för att ha så gynnsamma förutsättningar som möjligt för graviditet. För några år sedan sänktes det övre referensvärdet för TSH från ca 5,0 till ca 3,5. Nu håller det på att sänkas ytterligare - till 2,5 för den milda hypotyrosen. (Det exakta värdet varierar lite, beroende på analysmetod).

Enligt en finsk allmänläkare som höll föredrag på Sköldkörtelföreningen våren 2008, och som är väldigt engagerad i sköldkörtelproblem, har varje individ ”sitt” referensintervall för TSH. Man mår tydligen olika bra på en och samma TSH-nivå.

Därutöver tillkommer mätningsproblemen. Det är viktigt att mäta på samma premisser varje gång, så att ens egna provsvar blir jämförbara med varandra. Några praktiska tips är därför:
  • Det kan vara bra att alltid undvika kaffe innan man tar provet, eftersom kaffe påverkar TSH-värdet.
  • Som redan diagnosticerad, ska man också tänka på att göra likadant med tabletterna inför varje mätning. Det enklaste, och av många läkare rekommenderat förhållningssätt, är att vänta med dagens tablettintag tills efter blodprovet. Men jag vet också patienter som istället alltid tar tabletten innan provet och det går också bra enligt dem. Huvudsaken är att man gör likadant varje gång.
  • Om läkarvetenskapen fick bestämma exakt vilken tid på dygnet blodprovet skulle tas, skulle de välja kl 10.00 (under förutsättning att det är förmiddag för kroppen då). Då är tydligen TSH-värdet som mest stabilt och jämförbart mellan olika dygn.
För den som analyserar varför ett TSH-värdet har ändrat sig sedan förra mätningen är det även viktigt att identifiera mer långsiktiga åtgärder som påverkar ämnesomsättningen och/eller sköldkörtelfunktionen, som t ex: kosthållningen (exempelvis extrem bantning), rökning, östrogentillskott respektive Litiumbehandling, och genomsnittlig motionsnivå. Utöver detta behöver man även tänka på att en infektion också kan påverka TSH-värdet.

Det finns många faktorer som behöver tas med i bedömningen av ett TSH-provsvar, således.

Läs gärna även den av specialist faktagranskade texten i Sköldkörtelboken.