2009-02-09

Viktigt att ha koll på sina sköldkörtelvärden under graviditeten

Om man har hypotyreos när man blir gravid ska man se till att TSH inte överstiger 2.0 under graviditeten, enligt vårdinstruktionen till allmänläkare (se viss.nu). Vidare behöver blodprov tas var 6:e-8:e vecka och det är ofta aktuellt med höjning av den Levaxindosen man hade innan graviditeten startade. Höjning ska göras med 25% av den dos man äter, tills TSH ligger på (maximalt) 2.0 fyra veckor efter senaste höjning. (När man ändrar Levaxindosen behöver med andra ord blodprov tas var fjärde vecka).

Om man misstänker hypotyreos men ännu inte är diagnosticerad, ska man med hjälp av blodprov se till att få värdet på både TSH och ”T4 fritt” kontrollerat. TSH sjunker normalt sett i början av graviditeten och blir därför inte tillräckligt utslagsgivande. Därför behöver även T4 fritt bevakas för att få helhetsbilden.

Om TSH ligger i övre halvan av sitt referensintervall ska man följa upp med nytt blodprov snart igen, där även värdet på TPO-antikroppar (TPO-ak) ska ingå. Om TSH fortfarande ligger över 2.0 och TPO-ak är förhöjt ska man börja äta 50 mikrogram Levaxin dagligen. Om TPO-ak inte är förhöjt ska man ta nytt prov efter fyra veckor.

Om TSH ligger över sitt referensintervall (t ex över 2,5) ska man börja med Levaxin direkt. Om man dessutom har förhöjt TPO-ak så är det en indikation på att man behöver tillskott av sköldkörtelhormon under resten av sitt liv. Läs gärna mer om ”hypotyreos till följd av autoimmun inflammation” på den här sajten, samt följ länkarna i högermenyn.

Det är läkaren på mödravårdscentralen som har ansvaret för behandling av en gravid hypotyreospatient, i samarbete med endokrinolog (specialist) eller sköldkörtelkunnig allmänläkare.

När barnet är fött behöver nytt sköldkörtelblodprov på mamman tas och Levaxinet eventuellt sättas ut. Barnets sköldkörtelvärden rutinkontrolleras inom några dagar efter födseln.