2009-04-15

Hyllning till jympan

I Sverige har vi en helt unik verksamhet: Friskis & Svettis. Den är en medlemsägd idrottsförening, vars mål är att främja hälsan hos folket genom att man ska längta till träningen (egen formulering). Jympaledarna och de andra ledarna ställer upp i det närmaste helt ideellt, på sin fritid, och leder oss andra motionärer på ett föredömligt sätt. Eventuell vinst ett år går tillbaka till föreningsverksamheten. Det finns nästan 500 000 medlemmar totalt, varav de flesta är utspridda i Sverige och resten tränar på Friskis & Svettis i andra europeiska länder.

Som motionär kan man välja mellan olika träningsintensiteter. För nybörjare finns det startjympa och sedan kan man gå på jympapass som är snälla mot den inte alltför vana, friska eller vältränade kroppen: t.ex. baspass, senior- och ryggpass. Eller på yoga, ki balans eller delta i organiserad stavgång utomhus, beroende på vilket utbud det finns lokalt. Om man betalar några hundralappar till per år har man även fri tillgång till styrketräningsmaskiner och kan kanske med hjälp av dem förebygga de vanligast förekommande rygg- och nacksmärtorna.
Vad behövs?

Man behöver ha råd med träningskortet och ett par träningsskor. Om man har ett jobb kan man eventuellt få en delmängd av avgiften för kortet betald av arbetsgivaren, alternativt få delfinansiering genom träning utskriven på recept av vården, läs exempel på priser för det (inom Friskis & Svettis i Stockholm) här. Dessutom behöver man förstås ha någorlunda nära till en träningslokal. Tiden behöver prioriteras. Vissa arbetsgivare erbjuder ett träningstillfälle per vecka på arbetstid, för att de vill stödja friskvårdsaktiviteter.

Min personliga erfarenhet är att det tar ungefär tio gånger, helst jämt utspritt under ca en månad, för att bli så pass varm i kläderna så att man längtar till träningen. Innan dess är det mer att se som en investering. Men sen är det roligt!

Själv har jag tränat bas- och medeljympa på Friskis&Svettis under många år. Under senare år kör jag även några kompletterande styrketräningsmaskiner ett par gånger i veckan för att förebygga nackproblem. Jag har aldrig varit ledare eller funktionär, men alltid beundrat dem som är det. Om du som läser detta har gjort en insats för Friskis & Svettis vill jag här ta tillfället i akt att framföra mitt varma tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar