2009-05-04

Varför är min sambo så hypokondrisk?

Vad förenar sköldkörtelpatienter mer än sköldkörtelproblemen? Jo, att man betraktas som hypokondriker av både närstående och läkare. Åtminstone efter ett tag.

När värdena är bra, så är man frisk - enligt vården. När man blivit friskförklarad har man inga symtom kvar, enligt närstående. Men den drabbade kanske i det läget har det flesta av sina symtom kvar. Många symtom tar längre minst ett år på sig innan de försvinner.

Lösningen för den som lyssnar handlar om att behandla den sköldkörteldrabbade så som man själv skulle vilja bli behandlad i motsvarande situation. Hur allvarligt man ska ta på det som sägs är vilket förtroende man har för den som talar - brukar den personen säga välgrundade saker eller handlar det mest om fantasier?

Och även om det handlar om fantasier, är alla medmänniskor värda respekt. Däremot har man inte moralisk skyldighet att lyssna på vad som helst. För att det ska vara en personlig dialog, behövs det två frivilliga parter och det behöver även den sjuka/sjuke tänka på. Undantag gäller dock för sjuka (omyndiga) barn och deras föräldrar.
.
Om båda två är sjuka får man turas om att ta hand om varandra. Om det inte fungerar av sig själv, behöver man förhandla om den saken.

Bifogar några syrenknoppar från den spirande våren för att påminna om kärlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar