2009-09-17

Brist på Armour Thyroid

För närvarande råder det brist på Armour Thyroid (AT) och andra torkade svinsköldkörtelpreparat som tillverkas i USA. På svenska apotek är AT slut i vissa tablettstorlekar.

Tillverkaren av Nature Throid, som är en konkurrerande produkt till AT, säger att det kan dröja minst 90 dagar innan ny leverans kommer, medan AT-tillverkaren säger att 1-graintabletten nu börjar distribueras igen, men att det kommer att råda fortsatt brist (läs här). Andra amerikanska tillverkare har stängt ned sin produktion. Problemet för dessa företag verkar handla om tillgången på det torkade sköldkörtelämnet, som i sin tur bara tillverkas av ett enda företag i USA, American Laboratories, Inc. Så här säger det företaget i ett informationsbrev, daterat den 19 augusti 2009.

Obekräftade källor anger, enligt patienttaleskvinnan Mary Shomon i USA, att alla företag som vill sälja torkat svinsköldkörtelextrakt i USA kommer att behöva genomgå en FDA-prövning (FDA motsvarar ungefär Läkemedelsverket), vilket komplicerar frågan om den framtida tillgången.

Patienter och läkare i USA har därför startat protestgrupper. Du kan läsa mer om dem och om bristen på AT på Mary Shomons sajt. Läs gärna även om detta på Dr Mercolas sajt. (Tips: använd Googles översättningsverktyg, eller liknande, om du behöver).

Mary Shomon citerar på sin sajt en rekommendation om att gå över till en kombination av syntetiskt T4 och T3 när det torkade svinsköldkörtelextraktet (t.ex. AT) är slut, vilket i Sverige betyder en övergång till en kombination av Levaxin (eller Euthyrox) och Liothyronin. På bipacksedeln står det att en AT-tablett innehåller 38 mikrogram T4 och 9 mikrogram T3. Den exakta dosen behöver förstås beslutas av läkare i samråd med dig.

1 kommentar:

  1. Det är så typiskt. Jag började ju med grishormoner just därför att jag inte funkar enbart på Leaxin och klarar ite heller av kombinationen Lebaxin+Liothyronin. Jag är inte ensam om det problemet. Ska vi med det speciella behovet ite har chans till en normal livskvalitet?

    SvaraRadera