2009-10-15

Ny sajt med Hypotyreos typ 2

Tack vare minst två duktiga medmänniskor har en ny svensk sajt för alla som är intresserade av tillståndet "Hypotyreos typ 2" startat. Sajten innehåller mycket matnyttnigt även om andra ämnen som rör sköldkörtelproblem- och behandling. Här är länken: www.hypo2.info.

Bl.a. beskrivs det där att TSH-gränsen för lindrig (subklinisk) hypotyreos har sänkts ytterligare och nu ligger på 2,5. Det kan man även läsa om i beskrivningen av låg ämnesomsättning på fass.se.

Slutsatsen från den nyheten är att om du går och gör sköldkörteltest med blodprov och TSH ligger över 2,5 så behöver du bevaka att du antingen får behandling efter nästkommande TSH-test över 2,5 eller om det redan efter det första testet finns god grund för att dra slutsatsen att du har hypotyreos (sköldkörtelhormonbrist) så kan man behöva inleda behandling direkt. Det finns undersökningar som pekar på att om man går obehandlad i åratal så kan även subklinisk hypotyreos leda till följdsjukdomar, exempelvis förhöjt (dåligt) kolesterol.

5 kommentarer:

  1. Hej,

    Jag är helt ny inom detta och vill bara ställa en fråga för att förtydliga för mig själv. Det är nämligen så att min vårdcentral inte tar mig och mina sjukdomssymptom på allvar.

    På mitt första test i november hade -09 jag ett TSH-värde på 4.3. I förrgår gjorde jag ett nytt test som jag får svar på i morgon. Om TSH är högre eller ligger kvar på 4.3 så bör jag alltså kräva ytterligare undersökning eller tillochmed behandling? Blir det då behandling med Levaxin?

    Jag vill bara få må bra igen och hoppas få svar här, så jag har lite kött på benen inför nästa läkarbesök. Man blir så lätt överkörd och undandföst om man inte står upp för sig själv och visar fakta.

    Tacksam för svar!

    Mvh
    Kristin

    SvaraRadera
  2. Hej Kristin,

    Det är bra att be doktorn om att få proverna fritt T4 respektive TPO-ak kontrollerade också.

    Om fritt T4 är lägre än referens och/eller TPO-ak är högre än referens, så ska du ha behandling enligt vårdinstruktionerna till läkare (i det sistnämnda fallet med tillägget: eftersom du har symtom).

    Om din läkare inte håller med om det kan du först be läkaren att konsultera en endokrinolog och om det inte funkar, är det dags att uppsöka en ny läkare.

    Hälsar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  3. Hej! Någon som vet om man har ökad risk för diabetes om man har låg ämmnesomsättning ? Har nyss börjat med Levaxin och har tydligen bara något för låg .

    SvaraRadera
  4. Hej Jenny,

    Om din låga ämnesomsättning beror på autoimmunitet (mäts med antikroppsprov som ungefär heter TPO-ak på provsvarslistan), vilket är det vanligaste, så finns en förhöjd sannolikhet för andra autoimmuna sjukdomar. 

    Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom. Men som jag (som amatör) begriper saken, brukar man upptäcka diabetes typ 1 innan vuxen ålder, d.v.s. oftast innan man upptäcker autoimmun sköldkörtelsjukdom.

    Forskare diskuterar (enligt det jag allmänt läst på nätet) om huruvida även diabetes typ 2 kan ha någon autoimmun koppling, men som jag förstår forskningsläget så är den saken inte klarlagd.

    /Eva

    SvaraRadera
  5. Gгеat site you haѵe heгe but I
    was wanting tο knoω if you knеw оf
    any mеѕsage boards that coѵer the
    sаme topiсs ԁiscuѕsed here?
    I'd really like to be a part of community where I can get advice from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Bless you!

    Also visit my homepage Boston Shuttle

    SvaraRadera