2010-01-17

Valfrihet vid behandling viktig

Klicka här för att läsa Gunnels berättelse om hur hon mår efter tio månader med torkad svinsköldkörtel, samt hydrokortison och naturlig progesteronkräm. Inlägget är publicerat på Ann-Christine Reimers blogg Sköldpaddor. (Läs även Gunnels dagbok, som finns länkad längre ned här).

Det som har skadat patienten mest i det här fallet har varit underbehandling.

Jag tycker att det är viktigt att värna om patienters och läkares valfrihet vad gäller behandling av hypotyreos, åtminstone avseende alla de patienter som inte har akuta hjärtproblem.

Det är även viktigt att upptäcka och behandla även eventuell kortisolbrist för att sköldkörtelbehandlingen ska fungera. Och att se att det finns ett alternativ till den könshormonbehandling som på senare år har upptäckts öka risken för cancer.

3 kommentarer:

  1. Jag vill varna för den här kortisonbehandlingen som jag vet har gjort Hypo2-folk sjukare. Jag har inte heller mått bra att kortison. Istället ska man ta jod i form av lugolslösning (50mg=8droppar) under 3 månader. Påbörja denna behandling innan sköldkörtelhormonbehandling. Detta för att slippa problemen kring hur fort du ska sänka dosen av sköldkörtelhormon när du höjer joddosen. Jod behandlingen ger pigghet innom 1 vecka och varma fötter efter 2 veckor.
    Kanske behöver du inga sköldkörtelhormoner alls efter jodkuren.
    MVH Maja

    SvaraRadera
  2. Hej Maja,

    Jag håller med om att man ska vara försiktig med kortison och absolut inte ta mer än vad man behöver.

    Apropå jod så är den frågan (än mer) kontroversiell.

    Om man som obehandlad har jodbrist så får man struma och det leder även till underfunktion i sköldkörteln. Om man som obehandlad å andra sidan tillsätter för mycket jod så förstör det sköldkörtelfunktionen och man får sköldkörtelhormonbrist på sikt av det skälet.

    Om man istället befinner sig i läget att man äter en full dos sköldkörtelhormon (så att den egna sköldkörteln inte längre behöver tillverka sköldkörtelhormon (med jodatomer i)), så är det inte riktigt klarlagt om man behöver något jod alls för att det ska finnas tillräckligt med sköldkörtelhormon i kroppens vävnader.

    Samtidigt vet jag att det du skriver är en annan uppfattning som det finns positiva praktiska erfarenheter från, enligt både ett antal läkare och ett antal patienter.

    Den som kan resonemanget om VARFÖR jod över den idag rekommenderade dosen (vilket dropparna innebär) skulle ge pigghet får gärna delge det. Om man inte vill skriva här så går det bra att mejla mig på eva.skraddare@hotmail.com.

    Till den som inte behandlar med sköldkörtelhormon (än), vill jag tyvärr utfärda en varning om joddropparna så länge eftersom sköldkörtelfunktionen kan bli förstörd.

    Vänliga hälsningar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  3. Your last thought is noted. Thanks for the share.

    Medicine Reminder

    SvaraRadera