2010-09-07

Svensk studie om autoimmuna ögonproblem

Ögonsjukdomen endokrin oftalmopati, som på engelska ibland kallas Grave´s eye desease, kan dyka upp hos hypotyreospatienter. Den är dock vanligast i samband med autoimmun överfunktion i sköldkörteln (giftstruma, även benämnt Graves sjukdom, hypertyreos).

Svenska forskare har nyligen kommit med en rapport om hur vanligt det är med autoimmuna ögonproblem bland de som har behandlats för giftstruma och hur livskvaliteten (Quality of Life) utvecklar sig hos de patienterna, jämfört med de andra som också har behandlats för giftstruma.

Om jag förstår forskningsrapporten rätt (rätta mig gärna annars), så drabbas knappt hälften av de som behandlats med radiojod och knappt en tredjedel av de som behandlats med dämpande medicin av oftalmopati. Totalt ingick 308 patienter i studien.

Genomgående får oftalmopatipatienterna en sämre livskvalitet än de andra giftstrumepatienterna under ett par år, enligt studien - som mätte resultat under fyra år. Ögonpatienterna återhämtade sig fortare fysiskt (knappt ett år) än pyskiskt (knappt två år).

Här är en länk till information om endokrin oftalmopati.

3 kommentarer:

 1. Länken som skall gå till information om Endokrin Oftalmopati fungerar inte!

  SvaraRadera
 2. Hej Anna,

  Varmt tack för kommentaren!

  Här är en fungerande länk (ska redigera så fort jag hinner):

  http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=1361

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 3. St Eriks ögonsjukhus hade flyttat länken. Kolla gärna igen att den i blogginlägget fungerar nu.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera