2011-01-28

Utbrändhet och hypotyreos

Finns det en koppling mellan hypotyreos och utbrändhet? Beror utbrändhet på hypotyreos (och andra hormonproblem)? Frågan diskuteras i en debattartikel i Helsingborgs Dagblad (HD), som undertecknad av Tore Sherstén, professor.

Slutsatsen är att det åtminstone är aktuellt i vissa fall, men att ytterligare forskning behövs för att klarlägga sambanden. Även en virusgrupp, MLV, verkar ibland kunna vara en möjlig förklaring till utbrändhet. enligt artikeln.

Vi patienter vet åtminstone att sköldkörtelproblem kan göra en person helt utmattad, med svårigheter att klara av sitt dagliga liv. Särskilt om man inte är tillräckligt behandlad.

6 kommentarer:

  1. HEJ
    Stämmer så bra så
    Gillar denna sida skarpt...

    Ha en bra dag / Marie

    SvaraRadera
  2. Tack Marie!

    /Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  3. Jag tror säkert att det finns ett samband.
    Jag fick börja äta antidepressiva redan när jag var 10 år (är nu 22, ja om två veckor i alla fall) pga. "depression".
    När jag var 12 blev jag troligtvis våldtagen (har en blackout och minns bara de första och sista 20 minuterna, men händelsen pågick i 4 timmar) och drabbades av s.k. kronisk PTSD, dvs. PTSD som håller i sig i minst 2 år.
    När jag var 14 fick jag diagnosen "utbrändhet" och blev sjukskriven från skolan i en hel termin, vilket hjälpte föga.
    Redan från 11-årsåldern hade mina föräldrar tjatat på mina läkare om att ta ett sköldkörtelprov men först 6 år senare, när jag var 17, gick min läkare med på det. Då hade jag TSH 32 och antikroppar. Efter en vecka på Levaxin var depressionen och "utbrändheten" jag haft i 7 år som bortblåst. Snacka om att stjäla tonåren för någon.
    Mår fortfarande inte bra på Levaxin, men efter att ha ätit Selentillskott + Jod i en vecka har jag börjat må bättre och till och med tappat i vikt trots att jag har stått stilla på 120 kg i så många år.
    Eventuellt ska jag pröva lakritsrot eller Adrecomp också eftersom jag har en massa symtom på trötta binjurar, men blir förvägrad prover av min läkare. Får man ingen hjälp måste man ju reparera skadan själv.

    SvaraRadera
  4. Hej Artemis,

    Tack för kommentaren. Beklagar svårigheterna du har och har haft.

    Med all ödmjukhet för att jag inte är insatt: kanske vore det en bra ide att uppsöka en läkare till. Alla läkare bedömer inte likadant.

    Kram, Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  5. Här fanns det massa bra läsning att fördjupa sig i! Har precis börjat blogga lite om det själv, men inte så mycket om själva informationen om hypotyreos. Väldigt bra blogg=)

    SvaraRadera
  6. Hej Ann-Sofie,

    Varmt tack för kommentaren.

    Jag har lagt till din blogg i blogglistan (i högermenyn).

    Hälsar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera