2012-03-09

Känd person berättar om sin struma

Idag berättar sångerskan Helena Paparizou om sin struma och hypotyreos i en artikel i Aftonbladet. Det är väldigt bra för oss andra att även kända personer går ut och berättar om att sjukdomen finns och beskriver hur de mår. Tack Helena!

Exempel på andra kändisar som har berättat om sköldkörtelproblem är Elisabeth HMarie PKatrin Z och Sandra D.

8 kommentarer:

 1. Bra skrivit *intressant'*
  Jag har underproduktion & ätit Levaxin sen 2001

  ha en bra dag

  SvaraRadera
 2. Hej Eva! Tack för en mycket bra sida! Jag har under två år mått dåligt, sömnproblem, stress, senare trötthet och nedstämdhet vilket har visat sig bero på hypotereos, den autoimmuna varianten. Jag medicineras med levaxin och har märkt en förbättring, men har ändå mått dåligt och inte orkat med alls mycket. För två veckorsedan fick jag prova T3. Läkaren sa att jag kunde känna av huvudvärk första veckan men att det skulle ge med sig. Jag fick lite huvudvärk men samtidigt kände jag en så markant förbättring. Jag kände mig gladare och mycket mer alert i huvudet, det var som att jag kunde tänka bättre och jag kände betydligt högre livskvalitet. MEN så nio dagar efter att jag började med T3 så spydde jag hela natten, därefter fick jag lite feber och var allmänt sjuk några dagar. Nu har jag känt mig lite piggare de två senaste dagarna, men illamåendet och den konstiga känslan i huvudet släpper inte. Jag har bara ätit 5 mkgr T3 så det är verkligen ingen stor dos. Kan det vara så att jag inte tål T3? Eller var det en vanlig maginfluensa jag åkte på? Men varför släpper inte illamåendet och den konstiga känslan i huvudet? Har du några tankar kring detta? Vore jättetacksam för svar! 

  Mvh Hanna

  SvaraRadera
 3. Hej Hanna,

  Det är för svårt att svara på frågan, tyvärr. Men jag kan säga att jag inte känner igen illamående som symtom från min amatörläsning av medicinska sköldkörteltexter. (Däremot täta toabesök med "nr 2", ökad hunger och andra temporära hypertyreossymtom i samband med doshöjning, som släpper efter ett tag om man inte ligger för högt i dos). 

  Man behöver vara lite uthållig och undvika risker i sin strategi - i samråd med sin doktor, är mitt personliga tips. Då känns det också tryggast.

  Lycka till. 

  Hälsar Eva 

  SvaraRadera
 4. Tack för ditt svar!

  Uthållighet är verkligen ett måste när man har hypotereos:) Jag har nu tagit en paus med T3 och börjar om igen om kanske en vecka då min mage förhoppningsvis är lugnare. 

  Jag blev så besviken när jag först kände det så positivt och sedan en vecka senare så mycket sämre. Tror du att jag trotts denna svacka kan få hjälp av T3 i framtiden? 

  Mvh Hanna

  SvaraRadera
 5. Hej Hanna,

  Den idag framforskade bästa metoden för att veta om man behöver tillskott av T3 är, så långt jag vet, att kontrollera ett värde "T3 fritt" med blodprov (när man inte äter T3 till att börja med).

  Det finns även andra åsikter i frågan, men där återstår mycket att påvisa vetenskapligt.

  SvaraRadera
 6. Gunillajensgard2012-04-30 11:04

  nu får nog jag ta ett sköldkörtel prov för jag upplever obehag i halsen ge mig tusan på att östrogenet slagit ut mina hormoner till sköldkörteln mår inte bra alls

  SvaraRadera
 7. Absolut! Eftersom du nämner östrogen, gissar jag att du är över 45 år och då ingår det i vårdrutinen (åtminstone i Stockholm) att ta med TSH (det vanligaste sköldkörtelprovet) i blodprovet när man söker hos vårdcentralen. Helst ska även fritt T4 ingå bland kryssen på labbremissen. Men det bästa är ändå att explicit be om det, men samtidigt lämna öppet för att även andra värden kan behöva analyseras.

  Kolla gärna att läkaren verkligen känner på din hals också och bedömer om det behövs fler undersökningar än vanligt blodprov. Helst även blodtryck, eftersom avvikande sådant  kan - men inte måste - vara symtom på sköldkörtelproblem.

  Lycka til!

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 8. Hej! Tror det är väldigt svårt att få en dos man mår bra av. Jag saknar sköldkörtel och ett par bisköldkörtlar och måste äta en högre Levaxindosen och 8 kalktabletter om dagen. Har ständiga hjärtklappningar och en pågående huvudvärk och värmekänsla. Tack och lov har jag barn men förlorade ett barn i magen pga sköldkörteln. Kan dock stå ut med besvären men har svårare för oron över att inte se mina barn växa upp pga min sköldkörtelcancer. Krisikubik.wordpress.com
  Ha det gott alla!

  SvaraRadera