2010-03-28

Mindre intresserad av erotik?

Sköldkörtelhormonbrist leder med tiden till minskat sexuellt intresse (libido). Dessutom kan män få bekymmer med för tidig utlösning och kvinnor kan få problem med att uppnå orgasm. Detta nämner läkaren Glenn S. Rothfeld i sin bok Thyroid Balance.

Om man har den här typen av sexuella problem, kan det därför vara bra och gå och kontrollera sina sköldkörtelvärden. Det går bra att göra det via en vanlig vårdcentral. Om man skulle vara för blyg för att berätta om de egentliga skälen till besöket, är ett tips att istället nämna den trötthet som man högst sannolikt också lider av. Av andra inlägg här på bloggen framgår andra möjliga symtom som man kan fundera på om man har och därför bör räkna upp vid läkarbesöket.

Du kommer till Mary Shomons sajt om kvinnors bekymmer och vad man kan göra åt dem, om du klickar här. Än så länge har jag inte hittat motsvarande webbsida om män, men kommentera gärna här nedan om du har tips om det.

2010-03-19

Lite större sköldkörtelhormondos inte farligt enligt ny studie

Dr Graham Leese, från Ninewells Hospital and Medical School i Storbrittanien, har lett en studie där man kommer fram till att ett TSH mellan 0,04-0,4 troligen inte är farligt på det sättet man tidigare trott. Att ligga med TSH i det intervallet var inte förknippat med ökad risk för hjärtproblem eller benskörhet, jämfört med att ligga inom nuvarande referensintervall, enligt forskningsrapporten. Studien kan du läsa om du klickar här.

Det betyder att de patienter som idag har kvar hypotyreossymtom trots att de ligger mellan 0,4 och mitten av TSH-referensintervallet härmed har fått ett argument för att det inte behöver innebära ökad risk om man ökar sköldkörtelhormondosen något.

Ensamhet och högt blodtryck kan bero på hypotyreos

När jag läser om studier där orsakssambanden är otydliga men slutsatser om risker ändå dras, så blir jag bekymrad. Idag finns det minst en tidningsartikel som beskriver en studie där man enligt tidningen har kommit fram till att ensamhet på sikt kan öka risken för högt blodtryck.

Istället skulle man kunna se det så här: en obehandlad kronisk mild hypotyreos leder vanligtvis till att orken för socialt umgänge minskar och det kan på sikt leda till ensamhet. Samtidigt kanske man har lite för lågt blodtryck. Med tiden, när sköldkörtelhormonbristen börjar bli mer uttalad, blir blodtrycket istället ofta förhöjt.
 
Mitt önskan är därför att forskningsstudier skulle kontrollera om personerna som ingår i studien lider av (mild eller uttalad) sköldkörtelhormonbrist innan man uttalar eller antyder orsakssamband mellan diffusa symtom, samband som kanske inte finns.

I tillägg till det skulle jag vilja be alla läkare att utesluta sköldkörtelproblem hos dem som har förhöjt blodtryck. Om en hypotyreospatient har förhöjt blodtryck till följd av sköldkörtelhormonbristen, så ger sköldkörtelproverna utslag och sköldkörtelhormonbehandlingen bidrar till att sänka blodtrycket.

Ett tips till den som lider av ensamhet är att det kan vara bra att gå till läkare och få hjälp med att bedöma om det kanske finns något kroppsligt problem som kan behandlas. Och, slutligen, om man är anhörig kan man förslagsvis försöka hjälpa till med att komma iväg till läkare.

2010-03-16

Karpaltunnelsyndrom och sköldkörtelhormonbrist

Har du pirr och domningar i händerna? Händer det att du vaknar mitt i natten och händerna är alldeles bortdomnade? I så fall kan det vara fråga om s.k. karpaltunnelsyndrom, som beror på att en nerv kläms åt i handleden.

Webbplatsen Internetmedicin.se innehåller en beskrivning av karpaltunnelsyndrom, där hypotyreos nämns som en möjlig orsak som behöver uteslutas. Det står också att problemet är vanligast bland kvinnor mellan 40 och 60 år, samt i slutet av graviditeter.

Hos de som har hypotyreos är svullnader vanliga. Svullnaderna beror på s.k. myxödem. En svullnad kan klämma åt en nerv. Hypotyreos är relativt vanligt hos kvinnor över 45 år och i samband med  graviditet.

Vilka har hypotyreos? Inom vården går man efter (utöver symtom) ett förhöjt TSH-värde och antingen förhöjda TPO-antikroppar eller för lågt fritt T4-värde, för att ge diagnosen (autoimmun) hypotyreos. Helst mätt vid två skilda tillfällen. Den TSH-gräns man i så fall ska ligga över har sänkts på senare år, i takt med att mätmetod och statistiskt underlag har förbättrats. Nu är den 2,5 på vissa håll. Tidigare har den legat på 4,7 och där över.

Därför kan jag inte låta bli att drabbas av misstanken att det kan finnas personer som lider av både karpaltunnelsyndrom och (mild) odiagnosticerad hypotyreos. För dessa personer skulle sköldkörtelhormontillskott troligen kunna råda bot även på karpaltunnelsyndromet.

2010-03-11

Ny kolesterolsänkande medicin som liknar sköldkörtelhormon

Ett lyckat försök har gjorts med att ge ett slags sköldkörtelhormon, kallat eprotiorome, till patienter med dåliga kolesterolvärden. Effekten på kolesterolvärdet var mycket positiv (t.ex. 30% sänkning) och inga negativa effekter för hjärta eller benskörhet kunde ses. TSH- och T3-värdena hos patienterna var oförändrade medan T4 hade sjunkit.

Det är en grupp forskare som har utfört studien och deras vetenskapliga artikel är publicerad i en känd vetenskaplig tidskrift som heter New England Journal of Medicine. Kontaktperson är Bo Angelin vid Karolinska sjukhuset i Huddinge.

189 patienter ingick i studien och behandlingen varade i tolv veckor innan blodproverna jämfördes med innan start och med dem som åt sockerpiller (placebo). Patienterna fick både vanlig kolesterolsänkande medicin (statiner) och sköldkörtelhormon (eller sockerpiller).

Det här kan ha stor betydelse i förebyggandet av infarkter. Jag tänker att det också kan ha stor betydelse för förståelsen för att kolesterolvärdena kan förbättras även med vanlig sköldkörtelhormonbehandling utan bekymmer för hjärta eller benskörhet. Att det därför kan vara värt att behandla patienter med dåliga kolesterolvärden som har, eller är på väg att få, mild (subklinisk) hypotyreos med vanligt sköldkörtelhormon.

För att läsa ett sammandrag av den vetenskapliga artikeln i New England Journal of Medicine, klicka här. Om du hellre vill läsa en artikel på svenska i Expressen, klicka här. Eller t.ex. i Uppsala Nya Tidning, klicka i så fall här. En helt annan typ av analys, på svenska, hittar du här.


2010-03-06

Anteckningar från föreläsningen med Bo Wikland

Nu finns minnesanteckningarna från föreläsningen med läkaren Bo Wikland (november 2009) tillgängliga i sin helhet på Sköldkörtelföreningens hemsida. Bo har läst igenom och godkänt det som står skrivet.

Klicka här, så kommer du direkt till anteckningarna.

2010-03-02

Trötthet kan vara orsakad av sköldkörteln

I det senaste numret av tidningen Vårdguiden, den 3 mars 2010, finns det flera artiklar om trötthet. Klicka här, om du vill läsa tidningen.

Först går man igenom allmänna skäl till trötthet och vad man själv kan göra. På uppslaget därefter nämns sköldkörteln som möjligt skäl till trötthet. Bland de patienter som intervjuats så finns det med ett typiskt fall: en medelålders kvinna som beskrev att hon kom iväg till läkare flera år efter möjlig diagnos. När hon väl tog blodprov var sköldkörtelvärdena väldigt låga och hon hade svårt att stå på benen.

Det är därför det är så viktigt att gå och kontrollera sina sköldkörtelvärden när man är tröttare än andra personer i omgivningen.

2010-03-01

Från överskott till underskott av sköldkörtelhormon

Många av dem som har den vanligaste formen av sköldkörtelsjukdom, den autoimmuna, har först överfunktion och därefter underfunktion i sin sköldkörtel. Många gånger kommer det således först en fas av att känna sig för varm, snabb puls, darrhänthet, utmattning och hög vilotemperatur som sedan följs att en fas med förstoppning, trötthet, låg puls och vilotemperatur och så småningom frusenhet. I en del fall kan tillstånden förekomma omväxlande.