2009-03-31

Naturmedel in i FASS

Från och med våren 2009 kommer naturläkemedel och växbaserade läkemedel att ingå i den elektroniska versionen av FASS. Tidigare har utgivaren av FASS tagit avstånd från att inkludera dem, men nu sker en ändring enligt branschföreningen Svensk Egenvård. Från och med nästa år kommer medlen att ingå även i den tryckta versionen av FASS.

Källa: 1,6&2,6-miljonerklubbens tidning, nr 1, 2009.

Hurra för havre!

I tidningen 1,6&2,6-miljonerklubbens tidning, nr 1 2009, står att läsa om havrets alla fantastiska egenskaper.

Havre:
  • Sänker det onda kolesterolet

  • Sänker blodsockret

  • Ger mest mättnadskänsla per kalori

  • Tåls av glutenintoleranta om det inte finns spår av annat spannmål

  • Gynnar tarmfloran.

Havre finns inte bara som flingor utan även i mjölkprodukter som är framtagna för laktosintoleranta. Och man måste inte äta havre som gröt, utan man kan ha det som "flingor med mjölk" också.

2009-03-30

God sömn viktigt

I tidningen Metro (den 30 mars 2009) står det att brist på sömn kan ge koncentrationssvårigheter, förhöjt blodtryck, humörsvängningar och i värsta fall även hjärt-kärlsjukdomar och cancer, samt leda till fetma.

"Leptin, gherlin och kortisol är hormoner som kontrollerar aptit, mättnadskänsla, ämensomsättning och vår förmåga att bygga upp muskler och de är indirekt beroende av sömnen, säger Jilian Michaels" (som enligt Metro är en fitness- och hälsoguru).

Lite senare i texten står det att leptin, som påverkar mättnadskänslan, går ned och gherlin, som påverkar hungerkänslorna, går upp vid sömnbrist. Studier (som Metro inte refrererar exakt till vilka det är) visar att personer med sömnbrist får ett 40% ökat sug efter kolhydrat- och fettstinn mat med högt kaloriinnehåll, jämfört med personer som sover åtta timmar per natt. Högt kortisol (stresshormon) leder till ökad fettbildning på magen, vilket inte heller är bra.

Min slutsats är att artikeln pekar på att viktökning kanske inte bara är en fråga om direkta ämnesomsättningsproblem utan även indirekta via andra hormoner, som bl.a. regleras av sömn. Som vi ofta också har problem med.

Större fokus på sömn, om möjligt, således!

2009-03-29

C-vitamin kan underlätta Levaxinupptaget

Det finns ny, överraskande, forskning som visar att patienter som inte får tillräcklig effekt på TSH-värdet av Lexvaxin kan öka tarmens upptagningsförmåga om man tar en brustablett C-vitamin (1 mg) samtidigt som Levaxintabletten. Effekten var så mycket som 27% lägre TSH-värde efter sex veckor.

Källa: S. Licht et. al. “Difficulties In The Absorption Of Levothyroxine: Improvement Using Vitamin C” Abstracts of the American Thyroid Association October 2008 Meeting, Online.

Tipset kom från en deltagare på Sköldkörtellistan på kanalen.org. Tack!

2009-03-28

Läsa andra sköldkörtelintresserades mail?

Om man vill lära sig mycket om hur andra sköldkörtelintresserade tänker, och vad de pratar om just nu, kan man gå med i sköldkörtellistan på kanalen.org.

Varför ska man vara med?

En sak man upptäcker direkt är att man inte är ensam med sina besvär - man kan läsa om hur andra har det. Nästa upplevelse kan vara att det är fint att ha någonstans att ställa sina frågor som man inte får gehör för hos doktorn. Sen kan andras mailväxlingar vara lärorika att läsa. I nästa skede kan man finna gott sällskap och stöd genom att ha några att prata med som inte blir trött på samtalsämnet. Och efter ett tag kan den känsla som jag tycker är mest givande av alla dyka upp: chansen att få hjälpa andra.

Ämnena växlar lika mycket som vädret. Huvudregeln är att det ska finnas koppling till sköldkörteln, eller dess följdsjukdomar, och tonen ska vara artig. Ingen reklam.

Man har inga skyldigheter att läsa mailen och heller inga skyldigheter att svara på andras mail. Alla vet att man varierar i ork och förmåga.

Mailinglistan rör sig i nuet kan man säga, och det kan vara bra att läsa mailen i kalendertidsordning, d.v.s. från den tidpunkt man går med i listan läser man igenom mailen i den ordning de kommer in. Om man vill läsa tidigare inlägg så går det bra. Då tittar man i listans mailarkiv på kanalen.org. Där finns de sorterade på ämnestråd.

Hur fungerar det rent praktiskt?

Alla mail som sköldkörtellistans medlemmar skriver skickas till den mailadress som du anger på kanalen.org. Antalet mail per dag brukar variera mellan ca tio och hundra, så det kan vara bra att antingen lägga upp en separat mailadress som mailen kommer till (och som du skickar ifrån), styra mailen till en speciell mapp (t.ex. ange i din mailprogramvara att alla mail som innehåller ordet "thyroid" ska till mappen si och så) eller välja att bara få ett mail per dygn.

Om man själv vill svara på någon annans mail, trycker man bara på "svara", skriver mailet och skickar iväg det. Om man vill skapa ett nytt mail och skicka till listan, adresserar man det till thyroid@kanalen.org efter det att man blivit medlem.
Medlemsskapet i mailinglistan på kanalen.org är gratis och man kan går ur när man vill. Man kan även skifta mellan att få alla mail, bara ett mail per dygn eller inga mail alls (om man t.ex. skulle vara bortrest ett tag). Man kan uppge sitt namn, eller vara anonym.

2009-03-27

Dagbok kan vara ett bra stöd

Det är lätt att misströsta och en bra idé för att motverka det är att skriva dagbok, som vid flera olika tidpunkter beskriver hälsan i stort och de symtom man lider av. Det är bra att även notera medicinnivå, när startdatum för den nivån var och eventuella provsvar.

I händelse av att det känns tungt, vilket är vanligt (ska man aldrig bli frisk?) - kan dagboken ge insipiration och överblick. Kanske är det något som har blivit bättre? Dagboken kan även vara till hjälp när det är dags för nästa läkarbesök. Eller vid jämförelse med andra patienter eller för att ge nya patienter tips om hur det kan kännas över tiden.

Ett alternativ till löpande dagbok är att skriva noteringar vid vissa tillfällen, exempelvis innan och efter läkarbesök, samt inför dosändringar.

2009-03-26

När man har ett litet barn och är trött

Några månader efter en graviditet kan ett temporärt underfunktionstillstånd uppstå, som kallas "post partum tyreodit". I så fall går tillbaka av sig själv inom en begränsad tid, säg några månader. Symtomen är samma som tidiga symtom vid permanent hypotyreos (se inläggen med symtomlistor).

När man har ett litet barn kan det för det första vara svårt att identifiera att man alls behöver gå till doktorn -trötthet kan te sig som ett normaltillstånd. För det andra kanske man hamnar hos en doktor som inte tänker på detta sköldkörtelproblem. (Tipsa gärna i så fall). Och för det tredje är det svårt att från början veta om en underfunktion är temporär eller livslång och därför kan läkaren – trots avvikande blodprovssvar - vilja avvakta med att skriva ut medicin, tills man mer säkert vet att tillståndet är kroniskt eller så pass allvarligt att medicinering verkligen behövs.

När man väl har börjat med medicinering kan det vara svårt att identifiera att det temporära tillståndet har gått över, eftersom en normalt fungerande sköldkörtel – via signalsystemet i hypofysen - anpassar sin produktion till hur mycket sköldkörtelhormon det finns i blodet och därmed till medicinnivån.

Så det är inte lätt, men det är ändå värt att gå till doktorn och få ett prov taget eftersom ganska många post partum-fall övergår till kroniska tillstånd. Och i det läget är det bra med en serie provtagningar så att man vet om medicin ska sättas in.

2009-03-25

Självtest av binjurefunktionen

Om man har "trötta binjurar" när man inleder medicinering med sköldkörtelhormon, kan man få problem med doshöjningarna, enligt Kathleen Barnes bok "User's guide to thyroid disorders". På Fass.se framgår det att den som har nedsatt binjurefunktion inte bör äta Levaxin.

Sjukvården ställer diagnosen, men enligt Barnes bok kan man göra ett enkelt självtest, under förutsättning att man har tillgång till en blodtrycksmätare. Helst ska man be någon annan om hjälp med själva blodtrycksmätningen, så att värdena blir så korrekt mätta som möjligt.

1. Ligg ned och vila minst fem minuter (helst längre) och mät sedan blodtrycket.

2. Sätt dig upp snabbt och mät blodtrycket igen.

3. Res dig upp snabbt och gör en sista mätning.

Blodtrycket ska normalt stiga en aning från steg 1 till 2 och från steg 2 till 3. Om det istället faller kan man ta upp saken med en läkare.

2009-03-24

Att tänka på vid smärtstillande


De som har en dåligt fungerande sköldkörtel kan ha nytta av att veta att det finns läkare i USA som påstår att Treo, Bamyl och andra acetylsalicylsyrepreparat kan minska sköldkörtelhormonnivån i kroppen. Men det gäller när man äter större mängder och kanske främst om man är obehandlad. Att äta en liten mängd acetylsalicylsyra kan ibland vara bra även för sköldkörtelpatienter, exempelvis för att dämpa smärta i leder.

Det kan även vara bra att veta att flera hypotyreospatienter upplever sig vara känsliga för morfin - särskilt om man fortfarande lider av underfunktionssymtom. På grund av den långsamma ämnesomsättningen kan man dessutom vara känsligare för mediciner i allmänhet.

Många av oss verkar dessutom vara speciellt känsliga för adrenalin, som bl.a. används i tandläkarbedövningar. Det kan vara bra att upplysa tandläkaren om att andra hypotyreospatienter har haft problem med det. Om man har problem med magen, vilket är vanligt vid sköldkörtelbekymmer, kan Ipren/Ibumetin också ställa till det.

2009-03-22

Levaxinets verkningstid


Effekten av den Levaxintablett man tar dag 0 (noll) har halverats efter sju dygn, dvs. efter en vecka, enligt muntligt besked från produktleverantören. Efter ytterligare en vecka finns ”hälften av hälften” kvar, dvs. en fjärdedel. Så håller det på tills endast en obetydlig effekt av den tablett man tog dag ett finns kvar. Då har det gått cirka fem-sex veckor.
.
Bilden visar effekten av en hundramikrogramstablett som man tar dag noll. Efter sex veckor är värdet nära noll.
.
Eftersom man tar en ny tablett varje tag, sker en ackumulering av alla tabletters effekt från dag noll t.o.m. tabletten i slutet av vecka sex (när dag nolls tablett "har försvunnit") och det är den nivå man därefter ligger på, under förutsättning att man tar sin dos varje dag och att inget annat ändrar sig. Halveringstiden för Levaxinet får därefter praktisk betydelse endast vid dosändringar.
.
Ovanstående beskrivning är även förklaringen till att det tar cirka sex veckor för en dosändring att slå igenom helt i blodprovet och att läkarna vill att det ska gå så pass lång tid innan man tar prov. Många patienter och läkare erfar dessutom att sex veckor är en alltför kort tid om man ska utvärdera en dosändrings totala effekt i kroppen och på måendet. Då behöver det snarare gå minst tre månader innan man utvärderar effekten av nya dosen. (Om blodprovet efter minst sex veckor tydligt visar att man behöver ändra dosen behöver man dock inte vänta ytterligare tid innan man genomför ändringen. Tre månadersregeln gäller bara när man finjusterar jämviktsdosen).
.
Det finns slutligen både läkare och patienter som vill vänta minst sex månader innan en utvärdering av måendet, baserat på en enskild ändring, görs.

2009-03-21

Bilkörning

Dessvärre tycker jag att det finns en del att säga om bilkörning och hypotyreos. Att ha blivit diagnosticerad med hypotyreos är i sig visserligen ingen orsak till att låta bli att köra bil, men om man känner av allvarliga symtom - t.ex. för att man ännu inte är diagnosticerad - bör man överväga att lämna ratten till någon annan, exempelvis av följande skäl.

  • Det allra vanligaste symtomet är trötthet. Att somna till bakom ratten är det tyvärr inte helt ovanligt att förare gör.

  • Många lider av nackproblem som kan leda till att det är svårt att vrida på huvudet tillräckligt och ha tillräcklig uppsikt i backspegeln respektive kunna se i döda vinkeln.

  • Man kan få problem att manövrera pedalerna, speciellt om man kör långt på rak väg. Kanske kan det leda till längre bromssträcka.

  • Händerna och fingrarna kan stelna till och leda till att man tappar greppet om ratten, vilket kan vara förödande om man hastigt behöver väja för någonting på vägen.

  • Det kan vara svårt att hålla koncentrationen uppe under längre stunder. Svårt också att registrera och sortera bland många intryck samtidigt, t.ex. en fotgängare på övergångsstället samtidigt som någon bil närmar sig för fort bakifrån.

  • Närminnet kan trilskas. Det kan exempelvis göra det svårt att komma ihåg en bil som precis är på väg att köra om en.

  • Synproblem, kanske dock mest måttliga, är vanliga vid underfunktion. Däremot kan ögonen kanske bli trötta och kliande.

  • Man kan ha problem med humöret, vilket kan leda till omdömeslösa beslut.

  • Om man är väldigt sjuk är risken för akuta hjärtproblem och även risken för myxödem koma (medvetslöshet till följd av för lite sköldkörtelhormon) mycket trafikfarligt.

Som bilförare är man ansvarig för att bedöma om man själv är i skick att framföra fordonet.

2009-03-20

Tips att tänka på



Om man har problem med sköldkörteln, och speciellt om man har en autoimmun inflammation i den, är det bra att:

  1. Lära sig mycket om sjukdomen och behandlingen. Surfa på nätet (t.ex. på 1177.se), låna böcker på biblioteket, köp böcker på nätet (t.ex. på Amazon eller Adlibris), fråga vårdpersonalen till råds, samt diskutera med andra patienter - exempelvis på någon patientsajt, se högermenyn.
  2. Hålla koll på sina egna provsvar, inklusive referensintervall. Då är det lättare att få goda råd av andra. Man kan kontakta vårdcentralen och be om en skriftlig kopia på provsvaren.
  3. Vara noggrann med att ta rätt mängd medicin varje dag.
  4. Äta naringsriktig kost och ta ordentligt med kosttillskott varje dag, speciellt innan man kommit upp i tillräcklig Levaxindos.
  5. Röra på sig varje dag, låta bli att röka och undvika att konsumera för mycket alkohol.
  6. Ha tålamod, men samtidigt orka vara handlingskraftig - trots att man är sjuk.

2009-03-17

Barn med hypotyreos

Även barn kan utveckla hypotyreos. Ett symtom som barn oftast har - om det har för lite sköldkörtelhormon - är försenad längdtillväxt. Andra vanliga symtom är förstoppning och infektionskänslighet, samt dålig aptit. Det diskuteras även om det finns koppling mellan hypotyreos och dyslexi (och andra språksvårigheter).

Det man ska göra som förälder/anhörig är att kontrollera att barnen följer sin längdkurva, d.v.s. inte har en flackare (mindre brant) kurva än vad barn normalt ska ha. Om man av det skälet misstänker att barnet är drabbat ska man gå och ta blodprov för att kontrollera sköldkörtelvärdena.

Om man själv, eller den andra föräldern, har en ärftligt betingad hypo- eller hypertyreos (autoimmuna varianten, d.v.s. den med förhöjda antikroppar) och barnet samtidigt uppvisar något annat relevant symtom än försenad längdtillväxt, kan man be doktorn inkludera sköldkörtelprov när man - exempelvis - ändå är där för annan provtagning.

När provet utvärderas kan det vara bra att fråga om det är något särskilt referensintervall för barn. I den frågan pågår det diskussion. På thyroid.se, menyval Prover, kan man läsa att åtminstone Falu lasarett anser att det finns särskilda referensintervall för barn.

Barns egna rättigheter i vårdsammanhang finns specifikt uttryckta på vardguiden.se:

”När du träffar doktorn, sjuksköterskan eller tandläkaren har du rätt att:

  • få veta vad som händer, kunna ställa frågor och få bra förklaringar
  • bli vänligt bemött
  • kunna tala om vad du tycker
  • visa att du är rädd, ledsen och arg utan att någon blir irriterad”.

2009-03-16

Förhöjt kolesterol


Underfunktion i sköldkörteln kan leda till hjärt- och kärproblem via ett förhöjt kolesterolvärde. Och omvänt pekar ett förhöjt kolesterolvärde på sköldkörtelhormonbrist. Doktorerna Bodansky och Bodansky hävdar t.o.m. att hypotyreospatienter kan använda kolesterolvärdet, som mäts med ett enkelt blodprov, som en kompletterande markör för att veta om man äter tillräcklig mängd sköldkörtelhormon. Boken ”Solved - The riddle of illness” av Stephen Langer beskriver detta mycket bra i kapitel 20. I boken beskrivs också att en frisk kropp görs sig av med eventuellt överflödigt kolesterol som man får i sig från födan.

Det finns fler sätt att förbättra kolesterolet, enligt samma bok. Man kan påverka kroppens förmåga att öka det goda kolesterolet (HDL) genom att motionera. Andra förbättringsåtgärder är att sluta röka, att inte vara (alltför) överviktig, samt att äta vitlök och lecitin (äggviteämne).

2009-03-14

Vanligt med B12-brist

Enligt en beskrivning på rondellen.se kan de med för lite sköldkörtelhormon i kroppen med tiden ha utvecklat en alltför basisk miljö i magen för att B12-upptaget ska kunna fungera ordentligt. Saltsyran i magsäcken bidrar till att frigöra B12 från födan och göra det tillgängligt för kroppen. Hypotyreospatienter har ofta brist på saltsyra.

B12 behöver dessutom stå i balans med folsyra för att man ska undvika brist. Därför är det en bra idé att äta ett kosttillskott som innehåller både folsyra och andra B-vitaminer. Dessutom verkar en del av oss bli mycket bättre om vi även äter två (receptfria och pyttesmå) Behepantabletter varje dag. Det säger också tillverkaren i sina Frågor & Svar. En del hypotyreospatienter behöver B12-injektioner.

Tips: man får fråga personalen på apotektet om att få köpa en Behepanburk första gången. Då lär man sig vilken låda de ligger i och nästa gång kan man eventuellt ta fram burken själv, beroende på var lådan är placerad.

Eftersom B12 lagras i kroppen tar det ett tag att tömma reserverna och därför måste kopplingen mellan en långsamt utvecklad hypotyreos och B12-brist vara jättesvår att upptäcka i praktiken. Det är inte heller alltid så att blodprov avslöjar den. Ur patientsynvinkel kan det därför vara värt ett försök med B12-tillskott och se om man blir bättre. Tänk bara på att blodprovet blir missvisande när man väl har börjat med tillskottet. Symtomen på B12-brist (enligt ovanstående länk) är bl.a:
  • trötthet

  • tungsveda

  • oföretagsamhet

  • förstämning

  • minnesproblem

  • bristande orientering

  • domningar och stickningar i händer och fötter

  • nedsatt känsel

  • nedsatt finmotorik

  • kuddkänsla under fötterna.

2009-03-08

Test

Detta formulär är utvecklat av Keith Sehnert. M.D. på Health Recovery Center. Om du svarar ja på mer än tio frågor är sannolikheten, enligt Keith Sehnert, stor att du har för låg sköldkörtelfunktion.

Frågor:

1. Har du utvecklat heshet?

2. Svullnar du i ansiktet? Runt ögonen?

3. Har du torr hy?

4. Har din förmåga att svettas minskat?

5. Har ditt hår blivit torrare och strävare?

6. Har dina ögonbryn glesat ut (mot tinningarna)?

7. Har du fått glesare hår på huvudet?

8. Har du märkt att huden tjocknat och mörknat på armbågar och knän?

9. Blir du lättare trött nuförtiden?

10. Har någon sagt att du har ett förstorat hjärta?

11. Svullnar du runt vristerna eller på något annat ställe?

12. Har du mindre energi än normalt?

13. Har någon av dina släktingar haft problem med sköldkörteln?

14. Tycker du om när det är varmt i rummet eller tycker du om att ha mycket kläder och sängkläder på dig?

15. Har du svårt att uttala ord?

16. Har du gått upp i vikt oförklarligt på sistone?

17. Har du fått grov hy och sköra naglar?

18. Har du svårt att koncentrera dig?

19. Är du ovanligt glömsk?

20. Har du blivit emotionellt instabil?

21. Är du trött efter en natts sömn eller har ditt behov av vila ökat?

22. Kan du ha svårt att andas ibland?

23. Har du förstoppning eller långsam tarmtömning?

24. Hade du svårt att bli med barn?

25. Har du svag eller försvagad sexlust?

26. Har du oregelbunden mens?

Mina kommentarer:

  • Frågornas inbördes ordning har ingen betydelse för i vilken ordning man kan ha utvecklat symtomen.
  • Heshet är ett relativt ovanligt symtom. Däremot är infektionskänslighet, avvikande blodtryck och låg morgontemperatur och -puls vanliga symtom, vilket inte framgår av testet.

Har även hittat ett annat självtest: pyskologitest.se.

2009-03-07

När behöver jämviktsdosen ändras?


När förutsättningarna blir annorlunda än tidigare, behöver ibland dosen sköldkörtelmedicin ändras. Det gäller exempelvis:
  • när man bli gravid (dosen behöver oftast ökas)

  • efter förlossning (dosen behöver troligen minskas, om den ökades under graviditeten)

  • vid större viktförändring (mindre Levaxin krävs om man väger mindre)

  • när sköldkörteln successivt förstörs av antikropparna

  • när man blir gammal (minskad dos)

  • i vissa fall, när man påbörjar annan medicinering (ofta krävs i så fall ökad dos) och
  • om man behandlats mot överfunktion, äter Levaxin och överfunktionen börjar komma tillbaka igen.
När man påbörjar en ny medicinering behöver man alltid fråga doktorn om den nya medicinen riskerar att samverka med/förstärka/motverka Levaxin, för att ställa in båda medicinerna rätt. Se listan i föregående avsnitt.

Det gäller även när man börjar med Levaxin. Man kan då behöva ändra doseringen av en annan medicin, som man redan tar. Kom ihåg att fråga doktorn tydligt om detta, det är inte säkert att en stressad läkare på en vårdcentral tänker på denna fråga fullt ut. Särskilt gäller det om den andra medicinen inte syns i den journal som den här läkaren har tillgång till.

Man kan även boka gratis rådgivning på Apoteket. Det är gratis och man bokar 15 eller 30 minuter för att tillsammans med en farmaceut gå igenom vilka mediciner och naturmedel man tar och hur de passar ihop.

2009-03-05

Orsaker till brist på sköldkörtelhormon

Den troligaste orsaken till sköldkörtelhormonbrist i kroppen (om man studerar fördelningen bland svenskar, mätt under hela livstiden) är en kronisk autoimmun inflammation. Det kan dock vara bra att känna till de andra alternativen också. Orsaker till hypotyreos kan vara:

  1. En kronisk autoimmun sjukdom. Viss koppling till ärftlighet finns. Kan debutera t ex. vid hormonomställning och utvecklas ofta långsamt. Förekommer dock även hos barn, även om det inte är vanligt.

  2. En tillfällig brist. Den kan antingen bero på hormonomställningen under/efter en graviditet eller på en tillfällig infektion/inflammation. Bör gå över inom några månader, i så fall.

  3. Man har behandlat (behandlar) med medicin mot överfunktion i sköldkörteln och kombinerar det för liten mängd (eller inget) sköldkörtelhormon för att finjustera hormonnivån .

  4. Man har opererat bort delar av (eller hela) sköldkörteln och äter sedan en för liten mängd (eller inget) sköldkörtelhormon.

  5. Biverkning till vissa mediciner, t ex: litium (mot bipolär sjukdom) eller hjärtmedicin som innehåller amiodaron. Mer sällsynt även biverkning till medicin som innehåller ämnena karbamazepin eller interferon.

  6. Pågående cancer eller annan långvarig sjukdom i själva sköldkörteln, vilket är relativt ovanligt.

  7. Slag, eller annan olycka, som fysiskt påverkat sköldkörteln och dess funktionsduglighet.

  8. Att man varit utsatt för radioaktiv strålning, t ex. Tjernobylolyckan.

  9. Jodbrist – finns i vissa delar av världen, detta anses dock inte vara aktuellt i Sverige eftersom vi har jod som tillsats i salt.

  10. Problem med hypotalamus eller hypofysen i hjärnan. Det är mycket ovanligt.

  11. Medfödd, mycket ovanlig, underfunktion. Detta kontrolleras rutinmässigt i Sverige på alla nyfödda, sedan många år tillbaka. Orsaken till detta är att sköldkörtelhormon behöver tillsättas omedelbart för att dessa barn ska nå full längd och i vissa fall överleva.

En diskussion som förs bland forskare är huruvida stress kan utlösa sköldkörtelhormonbrist. Dock verkar det inte som om stress kan orsaka hypotyreosen.

Extrem lågkaloribantning är heller inte bra för ämnesomsättningen, men det vore nog i överkant att påstå att det skulle kunna åstadkomma hypotyreos. Det är dock väsentligt att få i sig zink och selen (utöver jod) för att kunna hålla en tillräcklig sköldkörtelhormonnivå i kroppen.