2009-04-30

Allergier

Har du mycket snuva och problem med kliande röda ögon i samband med Valborg? Då är du säkert björkpollenallergiker.

Allergier i allmänhet verkar i genomsnitt drabba hypotyreospatienterna mer och värre än andra. Många har redan problem med luftvägar och ögon sedan tidigare och får med allergin ännu värre bekymmer på våren.

Medicin (tabletter, nässpray med kortison, ögondroppar) mot pollenallergi finns receptfritt och om de hjälper till viss del - men inte tillräckligt - finns det receptbelagda tabletter som kan vara bättre. Kontakta husläkaren i så fall. Läs mer på 1177.se.

Om du ofta har allergibekymmer, kan du få gå och pricktesta dig på en allergimottagning. Kanske har du även allergi mot sådant du inte vet om?

Läs även mer på Astma- och allergiförbundets sajt. Klicka i så fall här.

2009-04-27

Andra halvan av livet

Risken att drabbas av underfunktion ökar när man bli äldre och speciellt vanligt är det hos kvinnor. Om man har flera av nedanstående symtom kan det vara värt att be läkaren om att få inkludera sköldkörteltest när man tar blodprov:
  • Man gör saker märkbart långsammare än tidigare
  • Blir mindre sugen på rejäl mat och är lite trög i magen
  • Ansiktet åldras snabbare än andras och är lite svullet
  • Håret har blivit sprött och yttre delen av ögonbrynen har fallit bort
  • Fingrarna blir vita av kyla
  • Sämre hörsel och kanske tinnitus
  • Förhöjt "dåligt" kolesterol
  • Blodbrist (lågt hb-värde)
  • Ojämna hjärslag eller tryck över bröstet
  • Reutmatiska bekymmer, ledvärk
  • Svullen hals
  • Sämre minne
  • Mindre sugen på livet - kan man inte bara få vila?
Speciellt viktigt är det att inkludera sköldkörteltest när man har högt kolesterolvärde och/eller har problem med hjärtat, samt även om man har en nära släkting som äter Levaxin.

2009-04-25

Många har symtom kvar efter flera års behandling

Det är ibland tungt för patienten trots behandling med sköldkörtelhormon.

Varför?

En av sakerna som kan vara svåra att acceptera är att det i många fall tar lång tid innan vissa symtom ger med sig.

En annan sak är att det kan komma nya, övergående, symtom när man tillsätter sköldkörtelhormon till en kropp som under lång tid haft för lite av den varan. Exempelvis kan hjärtverksamheten kan kännas mer. Många känner även tryck från en öm sköldkörtel, som det pulserar i. Halsen känns svullen. Många har problem med stresskänslighet och trötthet. Svullnad som kommer och går.

När blodproverna sedan hamnar inom referensintervallet tycker läkaren att man är botad, även om många symtom finns kvar. Dessutom är det i det läget för många ett problem med att vara så pass arbetsför som samhället kräver. Som patient vill man kunna betala hyran och bli frisk - inte bara ha rätt provsvar.

I det här läget verkar många patienter behöva ta över sin dosering själva. Antingen i samråd med läkaren eller genom att öka dosen i smyg. En del av dem som har problem med läkarsamarbetet i Sverige åker till Tyskland, andra till Finland och några handlar på Internet.

Mitt intryck efter att ha följt patientdebatten under ett par år är att det inte räcker att ha värdena inom referensintervallet. För de allra flesta, åtminstone för de som har utvecklat Hashimoto under många år, behöver TSH istället ligga strax under det nu lägsta referensvärdet (vanligen 0.3-0.4) för att man ska må bra. Det verkar därför som om den rekommenderade undre gränsen skulle behöva sänkas - åtminstone för diagnosticerade autoimmuna underfunktionspatienter som inte har hjärtproblem. Den möjligheten finns omnämnd i vårdinstruktionen, men det verkar ändå som om de flesta allmänläkare inte vet om det.

Utöver hjärtproblem är risken för benskörhet det vanligaste argumentet mot att höja medicindosen när referensintervallet nåtts, vilket en del forskningsresultat har pekat på kan bli konsekvensen av att ha för pressat TSH. En sak jag funderar på i det sammanhanget är om orsak-verkan-analysen är helt klarlagd? Även om ett TSH som pressats av tillsatt sköldkörtelhormon korrelerar med benskörhet, säger inte just det faktumet att det är tabletterna som åstadkommit detta. Det kan kanske istället bero på den tidigare hypotyreosen? Eller på en närliggande bristsjukdom, eventuellt till följd av hypotyreosen? Och kanske är det en fråga om hur pressat TSH kan vara utan benskörhetsproblem, man kanske ska eftersträva exempelvis 0.1 och inte 0.001?

Skriv gärna en kommentar om du kan något om detta och har synpunkter på det jag skrivit.

Dessutom behöver även fritt T3 i blodet kollas när patienten inte blir frisk trots att det gått minst ett år, anser jag. Det kan vara fel på omvandlingsförmågan från T4 till T3, t.ex. i levern, och då behöver patienten även få Liothyronin (T3 i tablettform).

En annan möjlig orsak till kvarvarande symtom är att binjurefunktionen har för låg kortisolproduktion, vilket skulle kunna avhjälpas med en mindre mängd hydrokortison i tablettform under en period - om detta problem upptäcks. Dessvärre verkar diagnostiken brista. Mitt intryck är att:

  • Allmänläkarna upptäcker förhoppningsvis Addisons sjukdom, men förbiser mildare binjureproblem.
  • Tagna blodproverna ger kanske inte utslag tillräckligt snabbt?
  • En del läkare har invändningar mot dygnsurininsamling som mätmetod (vilket kanske är adekvat?).
Det vi patienter kan göra i avvaktan på att forskningen går framåt är att äta, medicinera, sova och motionera så gott vi kan.

2009-04-24

Jod är något att bevaka

För att sköldkörteln ska kunna bilda sköldkörtelhormon behövs det jod. Dagsbehovet av jod hos en vuxen är 150 mikrogram och hos barn är det 90-120 mikrogram. Hos gravida är behovet upp till 200 mikrogram.

Vid brist på jod kan struma uppstå, samt brist på sköldkörtelhormon i blodet. Jodbrist som leder till uttalad hypotyeros hos mamman under en graviditet kan leda till tillväxthämning, dövhet, motorikstörning och dövhet hos barnet.

Jodbrist är dock inte vanligt i Sverige, eftersom vi brukar få i oss tillräckligt med jod från saltet. Därför är det viktigt att köpa den typen av salt som innehåller tillsatt jod. Andra produkter som innehåller är fisk, skaldjur och mejeriprodukter.

I världen totalt sett, är jodbrist vanligt och det är den vanligaste åtgärdbara orsaken till hjärnskador, sett med ett globalt perspektiv. Även fertiliteten kan påverkas enligt Sheldon Rubenfeld, MD (se högermenyn). Om du vill läsa mer om de globala frågorna, kan du klicka här (en ideell, internationell, förening som heter ICCIDD).

Jod kan inte lagras så länge i kroppen, utan är viktigt att få i sig regelbundet i mycket små mängder. En tesked jod är allt som behövs under en hel livstid.

För mycket jod är inte heller bra för sköldkörteln och speciellt inte om man har den vanligaste underfunktionen i Sverige (Hashimoto/autoimmuna varianten) och/eller struma. Dessutom kan testresultaten och ev. behandling påverkas. Därför behöver man samråda med läkare innan man tar jod som fristående tillsats via exempelvis droppar, som säljs i hälsokostaffär. Det kan vara skadligt att ta dem. (Rubenfeld). Man behöver även läsa innehållsförteckningarna på sina mediciner.

Vad jag förstår, har den autoimmuna varianten av hypotyreos inte alls med tillgång på jod att göra. Men man kan säga att det är extra viktigt för de som misstänker underfunktion att få i sig lagom mycket jod för att få sköldkörtelnfunktion att fungera så bra den kan. Skriv gärna en kommentar, om du har förstått det annorlunda!

2009-04-23

Underfunktion hos ungdomar

Under puberteten ställer tillväxt och hormonförändringar stora krav på sköldkörteln. Då kan sköldkörteln svullna upp. Det kan bero på att den blir mycket aktiv.

Det vanligaste när sköldkörtelproblem dyker upp hos ungdomar är att det handlar om den autoimmuna varianten - den vars förutsättningar det finns ärftlighet inblandad i. Antikropparna som angriper sköldkörten blir fler och i 65% av strumafallen hos ungdomar är det Hashimoto (underfunktion i sköldkörteln, med förhöjda TPO-antikroppar) som utvecklas. Oftast har då åtminstone den ena föräldern också förhöjda värden på sina sköldkörtelantikroppar i blodet.

Det finns en annan variant av svullnande sköldkörtel som beror på jodbrist. Därför ska ungdomar (liksom de flesta andra) äta salt som innehåller tillsatt jod.

Östrogen, som ökar hos flickor under puberteten, ökar sköldkörtelns känslighet och struma utvecklas därför lättare bland unga kvinnor. Mellan 7-10 dagar innan varje mensstart svullnar sköldkörteln i så fall upp lite extra.

Underfunktion visar sig ofta som nedstämdhet, trötthet och initiativlöshet. Symtomen hos ungdomar visar sig på samma sätt som hos vuxna (se symtomlistor här eller på 1177.se).

Ett tecken hos flickor med underfunktion är oregelbunden, riklig och smärtsam mens. Det beror på underskott av sköldkörtelhormon. Som en följd kan det bli brist på järn, som i sin tur leder till blodbrist - vilket visar sig genom ett för lågt hb-värde i förhållande till referensvärdet.

För låg nivå på aktivt (fritt) sköldkörtelhormon i blodet kan även bero på anorexia nervosa (svält), vilket leder till för låg ämnesomsättning. Lösningen då - rent näringsmässigt - är att äta en kolhydratrik, närande, kost. Det får igång ämnesomsättningen igen.

Om du som läser det här tycker att ovanstående text känns träffande är det en bra att gå till en vårdcentral, på den öppna mottagningen eller kanske till en bokad tid. Om du är under 18 år vill läkaren oftast prata även med en förälder. Men det kan nog gå bra för läkaren att göra det efter man har varit där den första gången, om du inte vill ha med dig en föräldern dit. Du kan fråga på ungdomsmottagningen hur du ska göra. De har tystnadsplikt.
.
Läkaren ser om du är blek, lyssnar på hjärtat, mäter blodtrycket rung överarmen (gör inte ont), kanske känner lite försiktigt på din hals för att känna om den är svullen och skickar dig sedan förhoppningsvis till labbet för ett litet stick i armvecket. Det är det värt. Tänk på att ett TSH-värde (det vanligaste sköldkörtelblodprovet) nära den övre referensgränsen behöver följas upp med ett nytt besök efter något år. Utvecklingen går ofta sakta och det är inte säkert att TSH stiger förrän efter ett tag.
.
Foto: Maria Hansen.

2009-04-21

Att sköta om sin torra hud

Torr hud är ett av de vanligaste symtomen vid underfunktion, men kan även bero på annat. Det finns människor som sover med plastpåsar på fötterna (även om det inte gäller personen på bilden).

Varför i herrans namn skulle någon göra det?

Det är när hälsprickorna har blivit så allvarliga att man låter plastpåsarna sitta på under natten för att maximera fuktgivningen till fötterna. Ännu mer effekt blir det om man dessutom smörjer med hudkräm innan plastpåsarna sätts på.

Men eftersom få av oss är roade av att ligga i sängen med plastfötter är det dumt att vänta så länge innan man börjar smörja ordentligt med fuktgivande kräm.

Viktig egenvård för att motverka den torra huden, kanske speciellt i ansiktet, är också att äta bra, inte röka och att inte stressa för mycket.

Om man har värre problem än att man själv kan smörja bort dem med hjälp av det receptfria sortimentet, behöver man söka vård.

Dessutom är det viktigt för hudens välmående att man har tillräcklig blodcirkulation i kroppen och den minskar när man har för låg sköldkörtelhormonnivå i kroppen, vilket också är ett viktigt skäl till att söka vård.

2009-04-20

Se även upp med vissa grönsaker

Tyvärr är livet inte enkelt vad gäller specifika kostråd, det vet vi från debatten om viktminskningsmetod. Men dessvärre är det ännu krångligare för den som funderar över kost som riskerar att sänka ämnesomsättningen.
Den sköldkörtelhämmande effekten uppstår när man äter nedanstående grönsaker i större mängder och främst i okokt form. Listan omfattar bl.a.:

  • brysselkål
  • broccoli
  • kålrot
  • rovor
  • blomkål
  • vitkål
  • grönkål.
Se Mary Shomons sajt, samt de amerikanska/engelska böckerna i högermenyn.

De som äter sköldkörtelhormon motsvarande minst 1.5 mikrogram Levaxin per kilo kroppsvikt, behöver inte bekymra sig om detta (preliminär slutsats).

På ett par listor räknas även grapefruktjuice med, vilket eventuellt kan innebära bekymmer i stora mängder för alla med underfunktion i sköldkörteln oavsett hur mycket man medicinerar (Rubenfeld).

Se upp med soja

Sojaprodukter som man konsumerar i större mängder kan trycka ned nivån sköldkörtelhormon i kroppen så att man får lägre ämnesomsättning. Detta framgår av bipacksedeln till Euthyrox (som är en konkurrerande produkt till Levaxin). I och med att det är tarmens förmåga att ta upp sköldkörtelhormon som påverkas, behöver även personer som inte har någon egen sköldkörtelproduktion kvar tänka på detta.

För den som äter sköldkörtelhormon och inte kan avstå från sojaprodukter är det därför viktigt att tänka på att ha ett relativt konstant intag av dem så att medicindosen blir inställd på en bra nivå.

För den som misstänker underfunktion men ännu inte äter medicin kan det vara en klok idé att hellre satsa på t.ex. havremjölk istället för sojamjölk.

Soja som man har t.ex. ovanpå riset verkar, av den amerikanska litteraturen att döma, inte ha någon betydelse för ämnesomsättningen.

Mer om detta går att läsa i olika beskrivningar på Mary Shomons sköldkörtelsajt. Listan som finns där över dokumenten om soja hittar du här.
Tack till er på "maillistan" som gjorde mig påmind om ämnet!

2009-04-19

Ständig trötthet

För låg ämnesomsättning leder till trötthet. Under dygnet varierar ämnesomsättningen så att man ska kunna vara vaken på dagen och sova på nätterna. Personer vars sköldkörtel producerar för lite hormon får dock en kroniskt (långvarig) sänkt ämnesomsättning och utvecklar med tiden därför en trötthet som inte går över även om man lyckas sova.

För personer som känner sig ständigt trötta är det därför viktigt att veta att ett friande sköldkörtelprovsvar inte gäller för evigt och att många sköldkörtelpatienter ifrågasätter vilka värden som anses vara normala. Därför är det en god idé att ta om blodprovet igen efter en tid. Se till att proverna TSH, TPO-ak, TG-ak och fritt T4 inkluderas. Om något av provresultaten ger utslag, behöver saken utredas vidare. Man kan även se hur provsvaren rör sig över tiden och dra slutsatser om framtida möjliga scenarios. Även i en situation när man har värden på referensgränsen kan det vara lönsamt att gå vidare med utredning - t.ex. genom att undersöka själva sköldkörteln, exempelvis med hjälp av finnålsbiopsi.

Det finns fler orsaker än bristande ämensomsättning till att personer med sköldkörtelproblem är trötta. Sömnkvaliteten påverkas negativt av både för lite och för mycket sköldkörtelhormon. Sköldkörteln påverkas av stress och förmågan att hantera stress påverkas av hur sköldkörtelfunktionen fungerar. Långvarig stress leder också till trötthet.

Bristande sköldkörtelfunktion kan, via järnbrist och b12-brist, leda till blodbrist - vilket i sig ger trötthet.

Även matsmältningproblem, exempelvis glutenintoleras, leder till trötthet och bland glutenintoleranta är personer med för låg ämnesomsättning överrepresenterade.

Ett exempel, bland många, på hur tröttheten som beror på för lite sköldkörtelhormon kan yttra sig är att man vid återkommande tillfällen, under en längre tid, somnar så fort man sätter sig ned - även om det är ljust och livligt i rummet.

2009-04-18

Så fungerar sköldkörteln

Sköldkörteln producerar det hormon som kroppen behöver för sköta ämnesomsättningen. Ämnesomsättningen, i sin tur, handlar inte bara om hur snabbt maten i magen görs om till energi, utan också om varje cells förnyelsetakt. Det är därför som sköldkörtelhormonbrist leder till symtom i hela kroppen; från håret på huvudet som faller av, hjärnan som fungerar trögare, kroppen som växer mindre på längden (hos unga) - och ända ned till fotens hälsprickor.

Sköldkörteln är fjärilsformad sett framifrån och är placerad på halsen, utanpå strupen. I höjdled finns den mellan struphuvudet och bröstbenets översta punkter. Normalt sett är den liten och syns inte, men om man får struma ser halsens undre del svullen ut.

Om skölkörteln fungerar bra, så är det hjärnan som bestämmer hur mycket sköldkörtelhormon som ska produceras. Från hypotalamus skickas signalämnet TRH till hypofysen och från hypofysen skickas signalämnet TSH till sköldkörteln för att styra produktionen. Som en feed-backmekanism ökar hjärnan TRH och TSH om den mäter att det finns för lite sköldkörtelhormon i blodet.

Sköldkörtelhormon består till allra största delen av varianterna T4 och T3, i bunden och fri form. Siffran står för antalet jodatomer. Även T2 och T1 finns, i mycket liten mängd, men vetenskapen vet ännu inte vad kroppen använder dessa till. För att sköldkörteln ska kunna producera tillräckligt krävs det tillräckligt med jod i kroppen.

Kroppen använder endast den fria formen av T3 för ämnesomsättningen.

Vad har vi T4 till?

T4 kan man se som en depå av sköldkörtelhormon, som kroppen gör om till T3 vid behov. Omvandlingen sker främst i levern, men även njurarna, hjärnan och andra vävnader i kroppen är engagerade i att omvandla T4 till T3. Siffran anger antalet jodatomer i hormonet och det behövs ett enzym för att konvertera T4 till T3, samt zink och selen.

Av 100% sköldkörtelhormon från en frisk sköldkörtel består 90% av T4 och 10% av T3.
När antikropparna angriper sköldkörterlhormonsproduktionen vid Hashimotos sjukdom leder det på lång sikt till att sköldkörteln förtvinar och att den helt och hållet slutar producera sköldkörtelhormon. Ett annat sätt att få sköldkörteln att sluta producera hormon är att äta mer sköldkörtelhormon än det hjärnan uppfattar att kroppen behöver. Då pressas TSH-värdet ner till ett omätbart värde nära noll, för att stoppa produktionen.

Utanpå sköldkörteln sitter bisköldkörtlarna. Dessa är mycket viktiga eftersom de styr mängden kalcium och fosfat i kroppen. Vid operation av sköldkörteln, t.ex. vid cancer, är det viktigt att bevara bisköldkörtlarna intakta.

2009-04-17

Dåligt minne

Har du börjat med fler kom-ihåg-lappar på sistone?

Det är relativt ovanligt med så kallad primär demens, t.ex. Alzheimer, hos personer som är yngre än 65 år. Hypotyreos, åtminstone i milda former, är å andra sidan relativt vanligt hos personer även i något yngre åldrar än 65 - speciellt om man är kvinna.

Kvinnor med dåligt minne som har fyllt 40 år bör därför gå och testa sina sköldkörtelvärden med hjälp av ett vanligt blodprov. Särskilt om det är närminnet - d.v.s. det som hände alldeles nyss i livet - som krånglar mest.

Varför skulle det blodprovet ha betydelse?

26% av personer med för låga nivåer av sköldkörtelhormon i blodet var även glömska, enligt en amerikansk undersökning.

Långvarig underfunktion i sköldkörteln leder till sämre kognitiva funktioner i hjärnan, varav sämre minne är en möjlig störning. Dessutom leder ofta underfunktionen till ökad stress, vilket i sig kan bidra till minnesstörningar. Och slutligen kan underfunktion i sköldkörteln på sikt leda till för dåligt vitamin b12-upptag i tarmen och b12-brist leder så småningom till sämre minne.

I dessa fall förbättrar medicinering mot underfunktion i sköldkörteln även minnet och särskilt hoppfullt är det om man är yngre än 65 år. Det kan dock ta tid med minnesförbättringen efter starten med sköldkörtelhormon - enligt vården ofta cirka ett år.

Det finns ytterligare ett argument som rör minnesfunktionen och som talar för att medicinera med sköldkörtelhormon så snart man är säker på att det behövs. Det är i förebyggande syfte, för att undvika att underfunktionen skapar åderförkalkning (åderförfettning) - vilket kan leda till allvarligare minnesstörningar, primär demens, på sikt.

2009-04-15

Hyllning till jympan

I Sverige har vi en helt unik verksamhet: Friskis & Svettis. Den är en medlemsägd idrottsförening, vars mål är att främja hälsan hos folket genom att man ska längta till träningen (egen formulering). Jympaledarna och de andra ledarna ställer upp i det närmaste helt ideellt, på sin fritid, och leder oss andra motionärer på ett föredömligt sätt. Eventuell vinst ett år går tillbaka till föreningsverksamheten. Det finns nästan 500 000 medlemmar totalt, varav de flesta är utspridda i Sverige och resten tränar på Friskis & Svettis i andra europeiska länder.

Som motionär kan man välja mellan olika träningsintensiteter. För nybörjare finns det startjympa och sedan kan man gå på jympapass som är snälla mot den inte alltför vana, friska eller vältränade kroppen: t.ex. baspass, senior- och ryggpass. Eller på yoga, ki balans eller delta i organiserad stavgång utomhus, beroende på vilket utbud det finns lokalt. Om man betalar några hundralappar till per år har man även fri tillgång till styrketräningsmaskiner och kan kanske med hjälp av dem förebygga de vanligast förekommande rygg- och nacksmärtorna.
Vad behövs?

Man behöver ha råd med träningskortet och ett par träningsskor. Om man har ett jobb kan man eventuellt få en delmängd av avgiften för kortet betald av arbetsgivaren, alternativt få delfinansiering genom träning utskriven på recept av vården, läs exempel på priser för det (inom Friskis & Svettis i Stockholm) här. Dessutom behöver man förstås ha någorlunda nära till en träningslokal. Tiden behöver prioriteras. Vissa arbetsgivare erbjuder ett träningstillfälle per vecka på arbetstid, för att de vill stödja friskvårdsaktiviteter.

Min personliga erfarenhet är att det tar ungefär tio gånger, helst jämt utspritt under ca en månad, för att bli så pass varm i kläderna så att man längtar till träningen. Innan dess är det mer att se som en investering. Men sen är det roligt!

Själv har jag tränat bas- och medeljympa på Friskis&Svettis under många år. Under senare år kör jag även några kompletterande styrketräningsmaskiner ett par gånger i veckan för att förebygga nackproblem. Jag har aldrig varit ledare eller funktionär, men alltid beundrat dem som är det. Om du som läser detta har gjort en insats för Friskis & Svettis vill jag här ta tillfället i akt att framföra mitt varma tack!

2009-04-14

Tillfällen när tillsatt sköldkörtelhormon inte fungerar som det ska

Det finns tillfällen då tillsatt sköldkörtelhormon (i Sverige: Levaxin, Euthyrox, Liothyronin, Erfas Thyroid) inte fungerar på ett bra sätt. Exempel på tillfällen då man kan behöva fundera på det är om man:
  • Har en obehandlad nedsatt funktion av binjurarna
  • Har en obehandlad nedsatt funktion i hypofysframloben
  • Är laktorsintolerant (i så fall ska man ha en laktosfri variant) eller överkänslig mot annat ämne i medicinen
  • Har nedsatt omvandlingförmåga av sköldkörtelhormon i (främst) levern och bara äter t4 (i Sverige under produktnamnen Levaxin eller Euthyrox)
  • Har snabba och oregelbundna hjärtslag när man börjar medicinera, speciellt om man är gammal
  • Ökar eller minskar den dagliga dosen mycket (vi patienter är dock olika känsliga, t.ex. äldre har det svårare)
  • Glömmer att ta tabletterna
  • Ändrar dosen för ofta eller för sällan
  • Äter för lite sköldkörtelhormon (se symtomlistor i andra inlägg)
  • Äter för mycket sköldkörtelhormon (se symtom på giftstruma i annat inlägg)
  • Äter tabletter som är för gamla, har varit utsatta för värme över 25 grader eller har varit placerade i ljus. Dosett är OK enligt muntligt svar från aptoteket.
  • Ändrar mycket på matvanor eller i kroppsvikt utan att justera dosen därefter
  • Specifikt: ändrar intag av sojaprodukter (gäller dock inte lite soja på riset), ändrar mycket på intag av andra "goitrogener" (lånat från engelskan) som t.ex. kål, broccoli och brysselkål
  • Är gravid eller just har fött barn utan dosjustering
  • Får behandling som innehåller jod (t.ex. kontraströntgen)
  • Utvecklar benskörhet (enligt forskning vid överdosering)
  • Har vitamin b12-/folsyre-brist.
Annan medicinering kan påverkas, vilket kan leda till problem om man inte justerar de medicinerna. Exempel är mediciner mot diabetes, förhöjt kolesterol, hjärtproblem och blodpropp.

Om man äter sköldkörtelhormon och startar annan medicinering, kan sköldkörtelhormondosen behöva korrigeras. Det gäller exempelvis östrogen, salicylater (t.ex. Treo), glukokortikoider (viss typ av astmamedcin), betablockerare, sertralin (viss typ av antidepressiv medicin), malariamedicin, vissa lugnande och sövande mediciner, blodproppsmedicn, höga doser av vätskedrivande medicin, samt blodfettsänkande medicin och epilepsimedicin.

Om man äter medicin mot överfunktion i sköldkörteln, så behöver hänsyn förstås tas till det.

Bästa bipacksedeln som beskriver möjliga problem har, när detta skrivs, Euthyrox.

Utöver själva medicinproblemen upplever många patienter problem med att underfunktionssymtomen inte går tillbaka alls, eller att det tar längre tid än ett år innan vissa symtom släpper. De allra flesta som har kronisk hypotyreos och äter sköldkörtelhormon fortsätter dock att äta det - och måste så göra - därför att alternativet är ännu värre.

2009-04-13

Relationer

Broda O. Barnes bok om hypotyreos skildrar bl.a, intressant nog, effekten av sköldkörtelvariationer på äktenskapliga relationer.

Ett exempel från boken: först kom hustrun och blev diagnosticerad för hypotyreos. Hon fick sköldkörtelhormon och piggnade till. Sedan kom maken - på hustruns uppmaning - och sökte hjälp därför att han inte orkade med sin hustrus nya tempo. Det visade sig att även maken hade hypotyreos. Vanligt, enligt doktor Barnes.

Kanske väljer vi partner (och nära vänner) delvis utifrån den grundläggande farten var och en vill ha i sina aktiviteter, d.v.s den personliga rytmen? Det skriver Bodil Jönsson om i boken "Tio tankar om tid". Den uppfattningen hade även Broda Barnes, som i sin bok hävdar att både insjuknande i, och åtgärdande av, sköldkörtelproblem kan leda till skilsmässa (eller motsvarande mellan vänner) på grund av de olikheter som därmed uppstår.

Tänkvärt!

Det betyder att alla som funderar på (eller borde fundera på) att gå i parterapi borde gå till doktorn och kolla sköldkörteln allra först.

Säkra symtom

Ett problem när man är odiagnosticerad är att veta om det är just underfunktion i sköldkörteln som är problemet, särskilt så länge man inte kommer iväg till doktorn. Eller så misstänker man hypotyreos trots att blodproverna inte ännu ger utslag. Då kan det vara bra att känna till de symtom som specifikt pekar på hypotyreos:
  • Den yttre tredjedelen av ögonbrynen har fallit bort

  • Huden på överarmarnas utsida känns tjock

  • Svullnad precis ovanför nyckelbenen

  • Låg kroppstemperatur i vila.

Dessutom, något mindre specifika, men ändå relativt tydliga hyposymtom:


  • Lågt blodtryck (så länge hypotyreosen inte är uttalad)

  • Långsam akillesreflex (ovanför hälen på fotens baksida, mäts med perkussionshammare - se bild)
  • Förstoppning
  • Gula händer.
Man måste inte ha dessa symtom för att ha hypotyreos, men om man har något av dem så finns det skäl att misstänka just underfunktion i sköldkörteln. Källorna utgörs av litteraturlistan till höger.

2009-04-11

Ont i magen

Ofta har personer med för lite sköldkörtelhormon problem med magen. Vanligt är förstoppning, eller "trög mage". Det bildas ofta gaser, som kan leda till smärta.

Celiaki, d.v.s. glutenintolerans, är sköldkörtelpatienter överrepresenterade bland (se 1177.se), liksom det är vanligt med känslig mage - IBS (irritated bowel syndrome). Båda dessa sjukdomar ger smärta i magen/tarmar.
.
Även gallproblem verkar många lida av som har sköldkörtelbesvär, vilket ger smärtor i övre delen av magen.
.
En del magproblem, som t.ex. förstoppning, går över när man som hypotyreospatient kommer upp i tillräcklig mängd sköldkörtelhormon.

2009-04-10

Tänderna

Underfunktionspatienter som gått med för låga sköldkörtelvärden länge har ofta problem med tänderna.

Ett skäl kan vara muntorrhet på grund av nästäppthet på nätterna till följd av den ökade infektionskänsligheten, vilket leder till att man sover med öppen mun.

Andra skäl kan vara spända käkmuskler som leder till tandgnissel på nätterna. Det gäller även att se upp med infektioner i munnen. Om du har tandvärk måste en tandläkare konsulteras, eftersom tandinfektioner kan leda till allvarliga problem, t.ex. med hjärtat.

Obehandlad utvecklad hypotyreos kan leda till tandlossning, se Wikipedia.

Det finns även en diskussion om amalgam, respektive fluor, kan påverka sköldkörtelfunktionen negativt. Se t.ex. den amerikanska patientsajten thyroid.about.com.

2009-04-09

Spikmatta

Flera patienter, och även andra, har blivit hjälpta av Shaktimattan - en slags modern spikmatta. Den har ungefär samma storlek som en dörrmatta och är täckt av en mängd små plastpiggar (se bilden).

Man lägger sig med ryggen på mattan och försöker slappna av i cirka femton minuter, minst en gång per dag. Man kan även ligga på mage, eller lägga sig med kinden eller annat ställe på kroppen mot mattan där man har besvär, eller tycker är skönt.

Piggarna på mattan gör att kroppen får igång blodcirkulationen. Efter att ha legat på mattan känner man sig alldeles lugn och varm i kroppen, speciellt i den delen som varit närmast mattan. När man är van lär det kunna vara skönt även medan man ligger på den. Den mycket känsliga personen kan i början ha ett tunnt bomullstyg mellan sin kropp och mattan.

Jag har provat en väns matta ett par gånger och tror att det är mödan värt. Det gäller nog främst att stå ut de första gångerna och sedan få in vanan, tror jag. Och man måste antingen ha råd med mattan, ca 700 kronor, eller genom någon annan ha tillgång till den varje dag.

2009-04-08

Hypotyreos typ II

Mark Starr, MD, har skrivit en bok (på relativt lättläst engelska) om en diagnos kallad hypotyreos, typ 2. I fokus är de patienter som inte är återställda trots att man äter tillräcklig mängd av syntetiskt sköldkörtelhormon (i Sverige Levaxin, Euthyrox respektive Liothyronin) enligt blodproverna. Diagnosen hypotyreos typ 2 är inte accepterad av läkarkåren i allmänhet, även om många läkare säkert funderar på varför en stor andel patienter inte blir friska.

Både Mark Starr och den legendariske läkaren Broda O. Barnes, MD, hävdar att en del patienter behöver äta torkad svinsköldkörtel och inte (bara) syntetiskt sköldkörtelhormon, så att kroppstemperaturen (mätt under armen, i tio minuter, efter lång vila) blir 36,8 - 37,0 grader.

2009-04-05

Borrelia

Borreliainfektion sprids av fästingar och den kan ge upphov till ungefär samma symtom som hypotyreos, utan att det har med varandra att göra. Man kan även behöva tänka på borrelia när man inte blir återställd från hypotyreos, trots behandling.

Enligt Wikipedia uppstår ett rött område omkring fästingbettet efter ett antal dagar (3-32 dygn). Hos kvinnor med mörkare rött i mitten av en rund rodnad och hos män med ett ljusare centrum i en röd ring. Se bild på 1177.se. Det röda ska inte förväxlas med den hudirritation som uppstår direkt, i samband med själva bettet.

Man kan dock ha fått borrelia utan att märka det. Dessvärre är inte heller blodproverna för att kontrollera om man har Borrelia helt tillförlitliga, och det kan man läsa mer om på Wikipedia eller i detta inlägg.

Kvinnor som passerat klimakteriet är överrepresenterade bland borreliapatienter, p.g.a. i genomsnitt sämre immunförsvar. Jag funderar på om det kan finnas en indrekt koppling till underfunktion i sköldkörteln, eftersom obehandlad hypotyreos leder till sämre immunförsvar och kvinnor efter klimakteriet även i det fallet är överrepresenterade.

Symtom som utvecklas kan vara huvudvärk, nackvärk, illamående, led- och muskelvärk m.m, se 1177.se.

Det går inte att vaccinera sig mot borrelia, men man kan tänka på att ta bort fästingar så fort som möjligt och på att ha skyddande klädsel i riktigt fästingintensiva områden. Det är viktigt att söka hjälp snabbt om man upptäcker eller misstänker borrelia, eftersom det finns större chans till utfall på blodprov samt bra behandling om man kommer till vården tidigt.

Läs mer på Borrelia- och TBE-föreningens sajt.

Blodbrist

Brist på sköldkörtelhormon kan leda till sämre upptagningsförmåga i tarmen, vilket kan hindra upptagning av t.ex. järn, b12-vitamin och/eller folsyra. Detta kan i sin tur leda till blodbrist (anemi). Även rikliga menstruationer, som är vanligt hos fertila kvinnor med hypotyreos kan leda till blodbrist via järnbrist.

Enligt vardguiden.se innebär blodbrist att antalet röda blodkroppar, eller mängden av blodfärgämnet hemoglobin i blodet (Hb), är onormalt litet. Under 120 är lite för kvinnor, under 130 är lite för män och under 115 är lite för alla över 80 år.

Symtom:
  • Trötthet
  • Blekhet
  • Yrsel
  • Anfåddhet
  • Hjärtklappning
  • Huvudvärk
  • Öronsus
  • Dåligt minne (b12-brist).
Man kan förebygga blodbrist genom att äta klokt: fisk, kött, ägg, grönsaker och fullkornsprodukter. Att äta lever verkar vara mycket bra mot alla tre bristerna (järn, b12, folsyra). Man behöver även sluta röka och sluta med överkonsumtion av alkohol, i förekommande fall.

Vad gäller medicinering så står det på apotekets "kloka lista" att man ska ta Duroferon mot järnbrist, Behepan mot b12-brist och Folacin mot folsyrebrist. Kolla först med blodprov, eftersom överdosering av järn är farligt. Det är viktigt att ta blodprov innan man börjar med b12-vitamintillskott. Vad gäller b12-blodproverna kan man inte lita blint på dem. Det kan vara bra att efter provtagning äta b12-vitamintillskott, oavsett vad provet visade. Vid allvarliga fall, exempelvis vid ärftlig brist på upptagningsförmåga av b12, kan man behöva mer hjälp från vården, t.ex. med injektioner.

När sköldkörtelhormonvärdena har förbättrats finns det förhoppningsvis en god chans att även blodbristen minskar.

2009-04-04

Diabetes

Hypotyreospatienter, speciellt de med autoimmun inflammation i sköldkörteln, är i riskzonen för att utveckla diabetes. Omvänt gäller också; många diabetespatienter lider även av hypotyreos.

Symtom på att diabetes håller på att utvecklas är:

  • Törst

  • Stora urinmängder

  • Trötthet

  • Eventuellt synstörningar, t.ex. dimsyn

  • Förhöjt blodtryck

  • "Förhöjt kolesterol" (ev.)

  • Övervikt (ev.)

  • Fotproblem, t.ex. småsår, neuropati och dålig blodcirkulation

  • Problem med händerna, t.ex. handleden (karpaltunnelsyndrom).

Diabetes typ I (insulinbrist) kommer mer plötsligt, medan Diabetes typ II (bristande förmåga att använda insulinet) kommer mer smygande. Ärftlig faktor kan vara aktuell i båda fallen, främst typ I.

Provtagning:

  • Blodsocker, helst vid minst två tillfällen.

  • GAD-antikroppar påvisar om det är typ I eller typ II

  • Socker i urinprov kan analyseras för att se om blodprov behöver tas, men inte för att ställa diagnos.
  • Man bör även kontrollera sköldkörtelvärdena i blodet, eftersom brist på sköldkörtelhormon kan förvärra symtomen.

Egenvård:

  • Omedelbart rökstopp.

  • Motion - det ökar bl.a. kroppens förmåga att få bort farligt blodsocker, samt att få igång blodcirkulationen.

  • Viktnedgång om man har BMI över 25. Även liten viktnedgång förbättrar läget.

  • Borttag av snabba kolhydrater i kosten.

Läkemedel:

  • Metformin (t.ex.) om lindrig diabetes.

  • Insulin vid mer utvecklad diabetes.

En allvarlig följd av långvarig, obehandlad, diabetes är hjärt- och kärlsjukdomar på grund av återförfettning (åderförkalkning) och en annan följd kan vara synproblem. Även demens kan vara en följd på lång sikt.

Läs mer på t.ex. 1177.se.

2009-04-03

Giftstruma

Om du, eller någon i din släkt, har (haft) underfunktion med förhöjda antikroppar, finns det stor risk att även andra i släkten får samma problem, samt en något ökad risk för att du eller någon i släkten istället drabbas av det omvända: överfunktion i sköldkörteln. Det kallas allmänt för "giftstruma" och är inte lika vanligt som underfunktion. Även vad gäller giftstruma är kvinnor överrepresenterade.

Vanliga symtom är:

  • Hjärtklappning och/eller förmaksflimmer
  • Kort stubin och rastlöshet
  • Viktnedgång
  • Dålig ork eller plötslig utmattning
  • Svårt med värme, ofta varm även i vila, hög morgontemp
  • Darrningar i händerna
  • Ökad vilopuls
  • Muskelsvaghet
  • Behov av att tömma tarmen ofta
  • Menstruationsrubbningar (t.ex. tätt och sparsam mängd).
Äldre personer som drabbas kan ha mindre uttalade symtom, trots att tillståndet snabbare utvecklas till att bli livsfarligt för dem p.g.a. risken för allvarliga hjärtproblem.

Vid blodprov har man ett TSH nära noll och fritt T4 över referensintervallet, samt förhöjda värden på antikroppar. Antikropparna kallas TRAK respektive TPO-ak bland provsvaren.

Autoimmun diffus giftstruma kallas ibland Graves och ibland Basedows, därför att sjukdomen upptäcktes av två olika personer ungefär samtidigt. Därför heter det Basedows i Finland och England, medan Graves är benämningen i Sverige och USA. I Sverige är dock namnet (diffus) giftstruma/toxisk struma kanske den allra vanligaste benämningen på samma sjukdom.

Några andra begrepp doktorn kanske använder som alternativa benämningar:

  • Hypertyreos är enligt viss.nu detsamma som Graves/diffus toxisk struma eller nodös toxisk struma.
  • Tyreotoxikos är istället definierat som "förhöjda nivåer av sköldkörtelhormon i perifert blod".
  • Hashimoto med överfunktion i sköldkörteln. Den autoimmunt orsakade underfunktionen i sköldkörteln kan hos vissa personer inledas med en överfunktionsfas. Då har man förhöjda TPO-antikroppar, samtidigt som TSH, fritt T4 och fritt T3 indikerar tyreotoxikos.
En del patienter som har förhöjda TRAK-värden (och vissa, men sällsynt, vid förhöjda TPO-ak) utvecklar lättare eller svårare ögonsymtom, ibland även utan överfunktion. Då har man t.ex. besvär med tårflöde, tryck, skavkänsla, ökat tryck, svullnad och dubbelseende. Ögonen kan bli utstående. Främst drabbas yngre personer med Graves. Det är mycket viktigt att sluta röka om man röker och får dessa ögonproblem.

Alla ovanstående tillstånd kräver kontakt med specialistvård, vilket man normalt sett får via remiss från allmänläkare. Om din husläkare inte skulle skicka dig vidare trots blodprov som tyder på överfunktion, behöver du först påtala detta och sedan söka upp en ny läkare om din försök att påverka inte hjälper.

Vid allvarliga hjärtsymtom ska man ringa 112 och begära ambulans! Vid mindre allvarliga ska man ändå söka läkarkontakt. Man kan exempelvis behöva betablockerare akut och sedan inleda behandling mot giftstruman.

Patienter som äter för mycket sköldkörtelhormon utvecklar samma symtom som ovan. Det kallar läkarna tyreotoxikos. Patienter använder ofta ordet "hyper" som ett enklare begrepp för samma sak. I det begreppet inkluderas även temporära hypertillstånd som t.ex. kan uppstå vid doshöjningar av sköldkörtelhormon (även utan överdosering) och även p.g.a. (fysisk) stress som kan uppstå t.ex. vid operation eller infektion.

Man kan läsa mer på: 1177.se eller på viss.nu, Endokrina organ, Hypertyreos.

2009-04-02

Stress

Personer med med hypotyreos lider ofta av stress, vilket i en strikt sjukdomsmening betyder "brist på återhämtning". Det är svårt för oss underfunktions- patienter att leva upp till omgivningens, och vårt tidigare invanda, tempo när hela kroppen går på lågvarv.

Det är även påvisat att stress kan utlösa hypertyreos hos personer med en nedärvd disposition för överfunktion i sköldkörteln, vilket på sikt kan leda till hypotyreos antingen därför att hypertillståndet är en inledande fas på en kronisk underfunktion eller på grund av behandling mot överfunktion.

En del personer tror att stress kan utlösa hypotyreos, åtminstone den "nedärvda" varianten (se annat inlägg om Hashimoto).

I vilket fall är alla överens om att stress förvärrar symtomen hos den som har hypotyreos.

Hundratals symtom kan kopplas hypotyreos och ännu fler symtom kan kopplas till stress. Därför kan det vara svårt att säga vilket symtom som beror på vad. Här kommer ändå en lista på typiska stressymtom:

  1. oro, ångest
  2. irritabilitet
  3. nedstämdhet
  4. cynism
  5. humörsvängningar
  6. koncentrationssvårigheter
  7. glömska
  8. försämrad prestationsförmåga
  9. obeslutsamhet
  10. muskelspänningar
  11. huvudvärk
  12. andfåddhet
  13. rastlöshet
  14. illamående
  15. hjärtklappning
  16. sömnproblem
  17. matsmältningsbesvär
  18. förhöjt blodtryck
  19. håravfall
  20. hudproblem.
Vad kan man göra? Försöka lägga om livsstilen och behandla behandla eventuell sköldkörtelhormonbrist. Dock ska eventuell nedsatt binjurefunktion, som kan uppstå efter långvarig stress, behandlas innan sköldkörtelhormonbehandlingen startas (se fass.se).

Tor Dagerberg har skrivit en bra sida om stress om du vill läsa mer - kolla här.